GMEs nye VVM-rapport afviser miljøfrygt

Et mineprojekt med udvinding af sjældne jordarter og uran vil betyde øgede mængder af radioaktiv stråling, men risikoen for mennesker og miljø er meget lav. Det står i den VVM-rapport, der belyser de miljømæssige konsekvenser for mineprojektet på Kuannersuit, som GME har afleveret til Selvstyret.
Skrevet af Merete Lindstrøm
04. oktober 2018 05:52

Rettelse: Det fremgik tidligere, at departementet behandler VVM rapporten, det er rettet til Miljøstyrelsen for råstofområdet. Det er desuden Naalakkersuisut, der godkender den endelige redegørelse - ikke Inatsisartut som tidligere skrevet.  

Den 230 sider lange rapport om miljømæssige konsekvenser er bestilt og indleveret af selskabet bag projektet, GME. Den er en opfølgning på den første VVM, der blev afleveret for flere år siden, men som ikke kunne godkendes af de grønlandske myndigheder på grund af mangler. GME afventer nu, om Selvstyret kan godkende indholdet i denne rapport. 

LÆS OGSÅ GME-direktør afviser kritik af VVM-kladde

I rapporten, som KNR har fået aktindsigt i, kan man læse, at mineprojektet ved Kuannersuit vil medføre en smule øgede mængder af radioaktive stoffer i området, men ikke noget, der overstiger de grænseværdier, der er fastsat af Danmark og Det Internationale Atomenergi agentur.

LÆS OGSÅ GME har afleveret vigtige rapporter om Kvanefjeldsprojektet

Projektet vil også betyde, at der vil være en lille risiko for uhensigtsmæssige udslip, som kan få konsekvenser for mennesker, dyr og miljø. Denne risiko er i VVM-rapporten vurderet som ekstremt usandsynlig. 

LÆS OGSÅ GME bliver bedt om foretage flere miljøundersøgelser

Området har allerede forhøjet stråling 

I området omkring Kuannersuit er der på grund af den uranholdige malm allerede et øget niveau af radioaktive stoffer i forhold til gennemsnittet globalt. Det forventes, at det samlede niveau vil stige med én procent, når arbejdet med minen begynder og under den efterfølgende drift.

FAKTA

Radioaktive stoffer forekommer naturligt i vores omgivelser i vandet, i vores mad og i luften omkring os. Vi udsættes på den måde for en lille smule ioniserende stråling hele tiden som kaldes baggrundsstråling. Denne form for stråling er ikke farlig.

De største syndere af radioaktive stoffer er gasarten radon og metallet radium, samt støvet, der udledes, når man laver det, man kalder en åben mine, som der lægges op til i Kuannersuit-projektet.

Spredningen af støvet vurderes til at være værst med de lastbiler, der transporterer den udvundne malm væk fra minen. 

I rapporten vurderes det, at den samlede mængde af luftforurening og støv fra projektet i områderne Illua dalen, Narsaq dalen, Narsaq by, Iputaq og gårdene nordøst for Qassiarsuk til alle tider vil være under den internationale grænseværdi for luftkvalitet.

LÆS OGSÅ Kvanefjeldsprojektet vil teste koalitionen

Tailing skal opbevares i Taseq søen

Der beskrives også forskellige tiltag i rapporten, der skal laves for at undgå spredning af støv fra minen. GME beskriver som eksempel, hvordan de vil afvaske køretøjer, der forlader mineområdet.

Endnu en ting, der har vakt bekymring, er opbevaring af det restprodukt, der fremkommer, når man udvinder uran.  Stoffet, der kaldes tailing, er farligt og skal opbevares forsvarligt, for at det ikke påvirker miljø, natur og mennesker.

I VVM-rapporten lægges der op til, at tailingen skal opbevares i Taseq sø, hvor det vil blive indkranset af vand og blive filtreret løbende. Når minen lukker efter 37 år, vil der være en nedlukningsperiode på seks år, hvor vandet med tailing renses og gradvist udledes i Taseq-floden, når det er så rent, at det ikke har konsekvenser for miljø og drikkevand. Den største risiko ved projektet er, hvis opbevaringen af tailingen slår fejl, og der kommer udslip.

Miljøstyrelsen for råstofområdet er ved at gennemgå den mere end 200 sider lange rapport for at se, om de kan indstille den til Naalakkersuisut, som beslutter om den skal i offentlig høring. Først efter høringsprocessen kan Naalakkersuisut godkende den samlede redegørelse.