Vittus Mikaelsen: Østgrønland bør være en selvstændig kommune

Kommunalbestyrelsesmedlemmet i Kommuneqarfik Sermersooq for Siumut, Vittus Mikaelsen mener, at Østgrønland skal være en selvstændig kommune.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
20. oktober 2015 18:34

- Udover socialkontoret bruges kommunens administration i Tasiilaq, som en henvendelseskontor og ikke andet, siger Vittus Mikaelsen.

Naalakkersuisut, KANUKOKA og fire borgmestre skrev i sidste uge, at evalueringen af strukturreformen af de fire store kommuner viser, at administrationen er blevet billigere, retssikkerheden højere mens nærdemokratiet er blevet udfordret.

Læs også Palle Jerimiassen: Vi har svigtet

Og netop nærdemokratiet er blevet svækket, mener Vittus Mikaelsen og siger, at det eneste mulighed for at redde nærdemokratiet i Østgrønland er, at Kommuneqarfik Sermersooq bliver delt, så Østgrønland bliver en selvstændig kommune.

- Når vi bliver en selvstændig kommune kan nærdemokratiet reddes derfor mener jeg, at Østgrønland burde være en selvstændig kommune, siger altså kommunalbestyrelses medlemmet og forklarer, at i og med at Kommuneqarfik Sermersooqs administration er i Nuuk, så er nærdemokratiet i Østgrønland altså blevet svækket i høj grad.

Konsekvenserne af en yderligere opdeling af kommunerne var også på dagsorden, da borgmestrene sammen med Naalakkersuisut evaluerede strukturreformen. Her viser analyser, at de berørte kommuner vil opleve betydelige meromkostninger og organisatoriske udfordringer i overgangsperioden og i den efterfølgende drift.

Læs også Konference om kommunesammenlægning og udligning starter torsdag

Naalakkersuisut mener også, at retssikkerheden har været en succes under reformen. Derfor spørger KNR, Vittus Mikaelsen om han ikke er bange for, at retssikkerheden vil blive svækket, hvis Østgrønland bliver en selvstændig kommune. Hertil svarer han.

- Jeg er ikke bekymret for at retssikkerheden kan blive svækket. Det kan kun blive bedre da vi i dag er gået helt i stå på mange områder.

- 16 medarbejdere i kommunen blev i foråret fyret efter de takkede nej, da de blev tilbudt om at flytte til vestkysten og Nuuk hvis de vil beholde deres arbejde.

- Det er blandt andet disse forhold der blev svækket efter 2009, da fire store kommuner blev til, siger kommunalbestyrelsesmedlemmet for Siumut i Kommuneqarfik Sermersooq, Vittus Mikaelsen.