Foto: Laura Aggernæs/KNR

Palle Jerimiassen: Vi har svigtet

Torsdag eftermiddag blev en midtvejsevaluering af den såkaldte strukturreform, der i 2009 delte landets 18 kommuner i fire, gennemgået på konferencen om udvikling af den offentlige sektor.

Hovedbudskabet er, at der fortsat er noget at arbejde med for de fire kommuner, før fordelene ved at være store kommuner i stedet for små, for alvor kan ses.

- Hele formålet med strukturreformen er jo, at vi skal gøre det bedre, smidigere og hurtige, og at vi skal give borgerne en bedre service. Og der har vi på en eller anden måde svigtet. Det må vi erkende. Og derfor må vi arbejde for at finde en bedre måde at arbejde med borgerne på, siger formand for KANUKOKA Palle Jerimiassen.

 

Dårligere service i kommunerne

Udmeldingen kommer på baggrund af den midtvejsevaluering af strukturreformen som revisionsfirmaet BDO har foretaget, samt en interviewundersøgelse blandt 744 grønlandske borgere om deres forhold til nærdemokratiet, der blev gennemført sidste forår.

Begge blev præsenteret for deltagerne på konferencen.

Læs også Konference om kommunesammenlægning og udligning starter torsdag

Og særligt interviewundersøgelsen, der viser, at borgerne i de fire kommuner generelt oplever, at den kommunale service er blevet dårligere efter kommunesammenlægningen, og at de har fået vanskeligere ved at få indflydelse i deres kommuner, gjorde indtryk på formanden.

- Det må vi også tage til efterretning og så arbejde ud for det, for at gøre arbejdet med den borgerservice, vi har til borgerne bedre, siger Palle Jerimiassen.

 

Fra 100 til fem opgaver

En anden ting, evalueringen peger på og som Palle Jerimiassen ærgrer sig over, er, at kommunerne ifølge den oprindelige plan for strukturreformen skulle have overtaget godt 100 arbejdsopgaver fra Grønlands Selvstyre. Men i realiteten er det kun blevet til fem opgaver.

Og det er også noget, som formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, har bidt mærke i.

 - Men igen der skal også være mådehold, hvordan og hvorledes vi skal overføre det. Hvis de havde fået  overført det hele på en gang, havde billedet set anderledes ud? Det ved vi ikke, for det er ikke sket. Så nu sætter vi status her, og så må vi så gå videre herfra, siger Kim Kielsen, der tilføjer, at han har aftalt med KANUKOKA at holde månedtlige statusmøder omkring udviklingen i kommunerne.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl