Konference om kommunesammenlægning og udligning starter torsdag

Torsdag og fredag mødes kommunalpolitikere, ministre, embedsmænd og forskere til en to dages konference om udviklingen af den offentlige sektor.

På dagsordenen er flere vigtige emner. Og allerede fra torsdag formiddag er der lagt i kakkelovnen til en god debat.

Her bliver principperne for kommunernes udligningsordning vendt. Og det er et hedt emne, for netop nu er en arbejdsgruppe ved at se på en ny udligningsordning for 2016. Og efter sidste år hvor Kommuneqarfik Sermersooq fik en ekstra regning på 45 millioner kroner i udligning i år til de tre andre kommuner, afventes den med spænding.

Læs også Kommunalbestyrelsesmedlem: Sermersooq ofrer for meget på udligning

Også eftermiddagens program torsdag byder på nyt. 

Her vil hovedkonklusionerne fra en midtvejsevaluering af den såkaldte strukturreform, der i 2009 samlede landets 18 kommuner i fire storkommuner, blive præsenteret.

 

Ikke helt i mål

Reformen blev til på baggrund af et ønske fra det daværende landstyre om en bedre og mere effektiv borgerbetjening, en højnet retssikkerhed gennem en forenklet lovgivning og administration, samt en lettere adgang for borgerne til den offentlige sektor gennem blandt andet borgerservicecentre.

Den nye midtvejsevaluering viser, at nogle af de mål er nået, mens andre stadig mangler arbejde.

I marts sidste år viste en vejledende afstemning i Qaasuitsup Kommunia desuden, at et flertal af kommunens borgere ønsker en opdeling af kommunen. Og bliver det en realitet, vil det påvirke udfaldet af den samlede strukturreform.

Læs også Massivt flertal for kommunedeling

Derfor kan et senere punkt på dagsordenen torsdag, nemlig en fremlæggelse af en analyse af konsekvenserne af en eventuel kommunedeling, være et interessant input i den sammenhæng.

 

Størrelse på den offentlige sektor til debat

Fredag formiddag tages så der hul på, hvordan Grønlands Selvstyre og kommunerne kan arbejde bedre sammen - blandt andet ved at løse flere opgaver digitalt. 

Hen over middag vil sammenhængen mellem landets infrastruktur og erhvervsudviklingen blive vendt, og fredag eftermiddag vil fire workshops omkring størrelsen af den offentlige sektor så småt runde konferencen af.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt

...og meget mere!