Qeqqatas hunde får grønt lys til Avannaata Qimussersua

Efter fire måneders karantæne er hundende i Sisimiut og omegn klar til Avannaata Qimussersua igen.
Foto © : Ruiz-Martinez Jose D.
01. februar 2019 18:36

Hundeslædekørere fra Sisimiut, Itilleq, Sarfannguit og Kangerlussuaq kan nu deltage i grønlandsmesterskabet i hundeslædeløbet 'Avannaata Qimussersua'. Det meddeler hundeslædeorganisationen, der har fået melding om, at der ikke er sket blanding af hunderacer i området.

LÆS OGSÅ Tag test af mistænkte krydsninger af slædehunde

Hundeslædekørerne i Sisimiut og i nabobygderne har siden oktober sidste år været udelukket fra hundeslædeorganisationen Kalaallit Nunaanni Qimussertartut Kattuffiats prestigefyldte grønlandsmesterskab i hundeslædeløb Avannaata Qimussersua. Det skete, da organisationen modtog anklager om blanding af hunderacer i området.

LÆS OGSÅ Mistanke om blandede slædehunde breder sig til Qeqqa

Men dyrlægeembedets og Qeqqata Kommunias undersøgelser viser, at der ikke er sket blanding af hunderacer i området.

- Vi er selvfølgelig alle lettede. Også medlemmerne, siger næstformanden for hundeslædeforeningen i Sisimiut, Qimusseq Sisimiut, Aron Fleischer.

Hundeslædekørere fra Qeqertarsuaq og Kangerluk er dog stadig udelukket fra al deltagelse i nationale eller regionale hundeslædevæddeløb, fordi mistanken om raceblanding af hunde endnu ikke er afkræftet der.

Dyrlægeembedet oplyser til KNR, at DNA-analyserne fra den mistænkte hund forventes modtaget i nærmeste fremtid.

Hundeslædeorganisationen mener, at mistanke nødvendiggør udelukkelse.

Organisationen skal nemlig beskytte den grønlandske slædehunds race.

- Vi har retten til at bestemme over vores eget arrangement - grønlandsmesterskabet i hundeslædeløb - om hvordan den skal afvikles. Og her har vi lagt vægt på beskyttelsen af vores hund, da organisationen skal beskytte den grønlandske slædehund fra raceblanding, siger Hansiaraq Zeeb, der er sekretær for organisationen.

LÆS OGSÅ Ny sag om blandede slædehunde

Hundeslædekørerne i Sisimiut kører kvalifikationsløb til ’Avannaata Qimussersua’ for voksne den 3. marts, mens børnenes kvalifikationsløb til ’Avannaata Qimussersuaaraa’ vil blive holdt den 16. februar.