Mistanke om blandede slædehunde breder sig til Qeqqa

Mistanken om genetisk blandede slædehunde breder sig nu. Hunde fra Sisimiut og de tilhørende bygder Itilleq, Sarfanguit og Kangerlussuaq er udelukket fra Avannaata Qimussersua på ubestemt tid. Naalakkersuisoq kalder situationen for farlig.
Arkiv
Skrevet af Kathrine Kruse
23. oktober 2018 11:18

Se videoen i bunden af artiklen.
Efter de nye afsløringer af mulige blandede slædehunde, opfordrer KNQK's formand, Mikkel Jeremiassen, Naalakkersuisut til at tage problemet alvorligt.

Den seneste tid har vi på KNR fortalt flere historier om slædehunde, der er blevet suspenderet fra deltagelse i det traditionsrige løb, fordi de er mistænkt for at være blandet med andre hunderacer.

Mistanken vækker stærke følelser hos KNQK's formand:

- Det er lammende og trøstesløst, siger Mikkel Jeremiassen.

LÆS OGSÅ Ny sag om blandede slædehunde

Han vil derfor have Naalakkersuisut til at oprette et kontrolorgan, der skal have bemyndigelse til at træffe afgørelser i sager, hvor der er mistanke om blandede hunderacer.

- Vi opfordrer den ansvarlige naalakkersuisoq til snarest at nedsætte hunderaceudvalg. Dermed ville sagsbehandlingen blive hurtigere, siger Jeremiassen.

Naalakkersuisut er ligesom Mikkel Jerimiassen kede af mistanken om, at der er blandede andre hunderacer i den unikke grønlandske slædehunderace. Det siger naalakkersuisoq for fiskeri, fangst og landbrug, Nikkulaat Jerimiassen.

- Jeg vil pålægge mine embedsfolk om at arbejde hurtigt for at få løst sagen. Med hensyn til sagen her og hundes hurtige formeringsevne anser jeg situationen som meget farlig, siger han. 

LÆS OGSÅ Hundeslædeførere mistænkt for sammenblanding af hunde

Han vil på nuværende tidspunkt ikke lægge sig fast på, om et kontrolorgan under naalakkersuisut er den bedste metode.

I 2017 var der registreret 15.629 slædehunde i Grønland.

Se indslaget om sagen fra Qanorooq her:

Qimmit akusat amerlipput