Museum har intet valg: Har udlånt unikt dinosaurskelet i mere end et årti

Grønland ejer nogle af verdens fineste dinosaurfossiler. Alligevel bliver de udstillet i Danmark. De grønlandske museer magter nemlig ikke selv opgaven.
På billedet ses et komplet skelet af den dinosaur, som er fundet i Østgrønland. Fossilerne er nu pakket ned og kan sendes til Grønland, hvis Grønlands Nationalmuseum og Arkiv ønsker det.
På billedet ses et komplet skelet af den dinosaur, som er fundet i Østgrønland. Fossilerne er nu pakket ned og kan sendes til Grønland, hvis Grønlands Nationalmuseum og Arkiv ønsker det. Foto © : Didaktisk forskning ved GeoCenter Møns Klint
21. februar 2024 14:43

Højt hævet over havnen står Tasiilaqs gamle kirke fra 1908. Med Østgrønlands karakteristiske spidse fjelde i baggrunden og isskosserne drivende rundt i bugten, udgør den dybrøde kirke med træspånstag et perfekt glansbillede på Tasiilaq.

I dag huser kirken Ammassalik Museum, som Jonna Nielsen leder.

Selvom den gamle kirke er charmerende, er den også billedet på det problem, som mange andre af Grønlands museumsbygninger oplever – den egner sig ikke til opbevaring af museumsgenstande.

De primitive forhold spænder blandt andet ben for, at man på museet kan udstille de unikke dinosaurknogler, som er fundet i Østgrønland. I stedet har man i mere end et årti været tunget til at udlåne fossilerne.

Der ærgrer Jonna Nielsen:

- Vi er meget interesseret, men vi mangler udstillingsudstyr. Det kræver helt specielle forhold i rummet, hvis skelettet ikke skal begynde at miste sin konserverede tilstand, siger hun.

Foto © : Ammassalik Museum

Hærværk sætter stadig sine spor i Tasiilaq

At skelettet ligger i Danmark irriterer Siumuts folketingsmedlem, Aki-Matilda Høegh-Dam.

I en pressemeddelelse har hun tidligere udtalt:

- De grønlandske værdier skal tilbage til Grønland. Alle offentlige besiddelser skal hjem til Grønland. Forskellige dinosaurfossiler, som for eksempel dinosaurarten Issi Saaneq.

Til KNR siger formanden for Grønlandske Museers Sammenslutning (NUKAKA) dog, at det er svært at hjemtage flere genstande, hvis ikke man investerer mere i det grønlandske museumsvæsen.

At økonomien på landets museer er presset, kender Jonna Nielsen alt til.

I 2019 blev der nemlig begået et omfattende hærværk mod Ammassalik Museum, hvor der blev ødelagt udstyr og genstande til en værdi af mere end 700.000 kroner. Og selvom forsikringen har dækket mange af skaderne, er der endnu ikke blevet råd til nye udstillingsmontrer.

- Efter hærværket mod museet i 2019, mistede vi flere af vores montrer. Det der hindrer, at vi får indkøbt nye, er økonomien. De glasmontrer, der passer til udstilling på et museum, er ikke billige, siger Jonna Nielsen.

Dinoskelet gemt væk

Frem til oktober sidste år har de østgrønlandske dinoknogler været udstillet på Geocenter Møns Klint. Nu er den 10-årige låneaftale dog udløbet, og knoglerne er pakket ned og sendt til Naturhistorisk Museum i København.

I en mail til KNR skriver museet, at der ”ingen planer er for skelettet, men at man vil opbevare det indtil, der er plads i Grønland.”

Derfor opbevares grønlandsk kulturarv i Danmark

En rapport, der har undersøgt opbevaringsforholdene på Grønlands Nationalmuseum og Arkiv, fastslår, at situationen er problematisk.

  • Der er utilstrækkelig regulering af luftfugtighed og temperatur i alle magasiner.
  • Der er alvorlig pladsmangel og genstande er pakket uforsvarligt kompakt.
  • Der er levende insektskadedyr i de gamle bygninger, risiko for skimmelvækst og farligt arbejdsmiljø i et magasin.
  • Hvis der udbryder brand, vil hele museet være i fare for antændelse. 

Derfor bliver der i Danmark blandt andet opbevaret en stor samling af skeletter og mumier fra Grønland, som tilsammen tæller næsten 275 reolmeter. Det skyldes, at man herhjemme mangler ”faciliteter og faglig kompetence.”

Kilde: Sektorplan for Grønlands Nationalmuseum og Arkiv, Departementet for uddannelse, kultur, idræt og kirke.

Hermed er endnu et stykke grønlandsk kulturarv lagt på hylden sammen med tusindvis af andre grønlandske museumsgenstande.

Og det er en skam, at den grønlandske befolkning ikke har mulighed for med egne øjne at opleve, hvilke enestående dyr der har levet i deres eget land. Det mener Eliza Estrup, der selv har deltaget på dinosaurekspeditioner i Østgrønland, hvor der er gjort unikke dinofund:

- De tilhører Grønland, og jeg mener, at de bør komme tilbage dertil. Jeg tror, det betyder meget for et folks selvfølelse, at man ved, man bor et sted, hvor der er en naturhistorisk arv, sagde hun i 2016 til Videnskab.dk.

I en sektorplan for udviklingen af Grønlands Nationalmuseum og Arkiv (Nunatta Katersugaasivia Allagaateqarfialu), skriver naalakkersuisut, at man indenfor en 10-årig tidshorisont har ambitioner om, at der skal bygges et klimasikret magasin i Grønland, som skal gøre det muligt, at ”hjemtage de samlinger, som opbevares i Danmark.”

Naalakkersuisut nævner ikke, hvad et det vil koste at bygge et magasin i herhjemme.

Vi har forsøgt at få en interviewaftale med Aki-Matilda Høegh-Dam, men det har ikke været muligt at lave en aftale før deadline.