Dinosaurskeletter kan komme hjem: Men Grønland har ikke plads
At genstande, som er fundet i Grønland får 1979 tilhører den danske stat er rettet, da det er ikke er ejerforholdet, som er en udfordring, men det faktum, at genstandene ikke er klassificeret som nationale naturlevn.
Folketingspolitikeren Aki-Matilda Høegh-Dam ønsker, at man begynder arbejdet med at hjemtage en lang række grønlandske genstande.
Blandt andet udtrykte hun et ønske om at hjemtage den store jernmeteorit, Agpalilik, som er placeret udenfor Geologisk Museum i København og de dinosaurskeletter, der er udstillet på Geocenter Møns Klint.
Men det er slet ikke et problem at få en stor del af genstandene hjem, da de er fundet efter 1979 og derfor tilhører det grønlandske selvstyre. Det store problem er, at der ikke er plads til at opbevare de mange genstande på en forsvarlig måde i Grønland.
Det fortæller direktør på Grønlands Nationalmuseum og arkiv Daniel Thorleifsen i et skriftligt svar til KNR.
Han forklarer yderligere, at der findes en samarbejdsaftale mellem Grønlands Nationalmuseum og Arkiv og Statens Naturhistoriske Museum om opbevaring af grønlandske genstande.
- Den aftale, vi har om kuratering og opbevaring, er foreløbigt på ubestemt tid, indtil der findes opbevaringsmuligheder i Grønland, siger han.
Ifølge Daniel Thorleifsen er det primært zoo-arkæologisk materiale, humant materiale og samlinger af fossilfund, som opbevares på Statens Naturhistoriske Museum for Grønlands Nationalmuseum og Arkiv. Disse genstande kan sendes til Grønland, når og hvis der kommer plads i Grønland.
Det kommer dog an på om, der bliver bygget nye, egnede og klimastyrede magasiner, hvor genstandene kan opbevares, mener Daniel Thorleifsen.
Mangler både penge og ansatte
Ifølge Nikolaj Scharff, som er samlingschef for Statens Naturhistoriske Museum med ansvar for de geologiske, zoologiske og botaniske samlinger, er der et rigtig godt samarbejde mellem Statens Naturhistoriske Museum og Grønlands Nationalmuseum og Arkiv.
Men ifølge ham, kan det være svært at få de mange museumsgenstande hjem, da det vil kræve store økonomiske investeringer, hvis man skal bygge faciliteter, der er gode nok til at opbevare de mange genstande.
- Grønlands Nationalmuseums hovedproblem er, at der mangler ressourcer til, at man kan få bygget nogle ordentlige magasiner, og få ansat det personale, der skal til, hvis man får nogle meget store samlinger hjem, siger han.
Derfor mener han, at humlen i denne sag er, at Grønland hverken har pladsen eller muligheden for at opbevare de mange genstande, hvis ikke der sker noget politisk i forhold til finansiering.
Dinosaurskelet tilhører Grønland
En af de genstande, som Aki-Matilde Høegh-Dam ønsker at få hjemtaget, er det dinosaurskelet, som er udstillet på Geocenter Møns Klint.
Men skelettet tilhører Grønlands Nationalmuseum er blot på udlån hos Geocenter Møns Klint indtil oktober måned. Herefter vil det blive pakket sammen og blive opbevaret på Statens Naturhistoriske Museums magasin i København, indtil Grønland ønsker at tage skelettet retur.
Det forklarer museumsdirektør på Geocenter Møns Klint, Nils Natorp til KNR.
- Vi har en klokkeklar låneaftale med Nationalmuseet i Grønland. Men det er mit indtryk, at dinosaurskelettet ikke kommer til Grønland med det samme, da man ikke har et sted at gøre af dinosaurskelettet og de mange fossiler, som vi har haft på udstillingen, siger han.
Ikke alt kan hjemtages uden problemer
Det er dog ikke alle genstande, som kan tages hjem i morgen, hvis naalakkersuisut skulle ønske det.
Genstande, som den store jernmeteorit, der er fundet før 1979, er nemlig endnu ikke klassificeret som nationale naturlevn, hvilket er noget, man er i gang med at undersøge, forklarer Daniel Thorleifsen.
Dog kan disse genstande også hjemtages, men det kræver en forhandling mellem naalakkersuisut og den danske stat.
Ifølge Daniel Thorleifsen er det en gråzone, når det kommer til de genstande, som er fundet før 1979, da Grønland var under dansk styre.
Men denne gråzone er man på nuværende tidspunkt i gang med at udrede fra museernes side, fortæller han.
- Statens Naturhistoriske Museum og Grønlands Nationalmuseum har fornyet samarbejdsaftalerne og revideret dem, senest i 2021, hvor vi i en 5-årig periode vil arbejde på en endelig afklaring af de juridiske og praktiske aspekter omkring de samlinger, som er indsamlet før 1979, siger han.
Derfor kan der godt gå lang tid, før det bliver muligt at hjemtage de grønlandske genstande, da det kræver politisk velvilje både fra naalakkersuisut og den danske stat og en del økonomiske investeringer fra naalakkersuisut.