Aki-Matilda Høegh-Dam vil have 20 tons meteorit hjem til Grønland

Alle offentligt ejede værdier i Danmark skal tilbage til Grønland, skriver Siumut i Folketinget fredag i en pressemeddelelse.
Aki-Matilda Høegh-Dam (S) annoncerede i begyndelsen af juni, at hun stiller op til formandsvalget i Siumut. Foto © : Privat
Skrevet af Liv Almer
23. juni 2023 14:41

Tager du til sommer et smut forbi Danmark, har du mulighed for at se en værdifuld grønlandsk genstand udstillet.

I gården på Geologisk Museum i København står der nemlig en 20 tons tung jernmeteorit fundet i Nordgrønland.

Og ifølge folketingsmedlem for Siumut Aki-Matilda Høegh-Dam er det på tide, at den og andre historiske værdigenstande sendes tilbage til deres hjemstavn.

Det skriver Siumut i Folketinget i dag i en pressemeddelelse.

- Værdifulde grønlandske værdier, som nu er udenfor Grønlands grænser. De grønlandske borgere går nemlig glip af en vigtig del af Grønlands historie og skal først betale for entré blot for at se deres værdier, står der.

Pressemeddelelsen kommer i forbindelse med, at Aki-Matilda Høegh-Dam har stillet et skriftligt spørgsmål til den danske kulturminister, Jakob Engel-Scmidt fra Moderaterne.

- Hvor meget opgjort i værdier og antal besidder det offentlige Danmark og dets institutioner af historiske, arkæologiske, geologiske og lignende genstande og værdier, som har Grønland og dets geografiske område som oprindelsesland?, spørger Aki-Matilda Høegh-Dam på vegne af Grønlandsudvalget, som hun er formand for.

Ifølge pressemeddelelsen er der desuden en række forskellige dinosaurfossiler, som for eksempel dinosaurarten Issi Saaneq, som kan ses på udstillingen i Geocenter Møns Klint i Danmark.

Også disse ønsker folketingsmedlemmet, at Grønland får hjem.