Oprindeligt folk vil have historiske genstande tilbage fra Vatikanet

Metis-folket ønsker at få genstande tilbage fra Vatikanet, som i sin tid blev givet til Pave Pius den 11. som gave fra oprindelige folk.
Cassidy Caron under Metisfolkets besøg i Vatikanet. Foto © : Ritzau Scanpix
22. juli 2022 08:18

I slutningen af denne uge rejser paven til Canada for at undskylde til oprindelige folk, for den behandling de fik på landets kostskoler.

Kort før rejsen meddeler grupper af oprindelige folk fra Canada, at de vil have genstande tilbage, som Vatikaner har på sit museum.

Det skriver det amerikanske nyhedsmedie ABC News.

Vatikanets museum er hjemsted for mange kunstværker, heriblandt tusindvis af historiske genstande og kunststykker lavet af oprindelige folk fra rundt omkring i verden.

Ifølge Vatikanet var de forskellige genstande gaver til Pave Pius den 11.

Vil have kunst og fortælling tilbage

Men flere grupper af oprindelige folk, som sidste år var på tur til Vatikanet, vil gerne have kunsten tilbage.

- Disse kunststykker, som tilhører os, burde komme hjem, siger Cassidy Caron, som er præsident for Metis-folkets nationale råd til ABC News.

Hun forsætter med at forklare, at returneringen af de historiske genstande kan hjælpe til at hele et generationstraume for oprindelige folk og tillade dem at fortælle deres egen historie.

Hun siger til ABC News, at oprindelige folk har været nødt til at skjule, hvem de var igennem lang tid. De skulle skjule deres kultur og deres traditioner for at beskytte sig selv.

Derfor vil Metis-folket gerne tage deres egen fortælling om, hvem de er, tilbage. Og de historiske kunststykker er en del af den fortælling.