Verdens største arkiv med billeder fra Grønland er nu frit for alle
I Det Arktiske Hus på det gamle Christianshavn i København ligger Arktisk Institut, der opbevarer en stor samling historiske dokumenter og genstande. Tilsammen udgør de et unikt stykke dansk-grønlandsk kulturarv.
På de mange hyldemeter finder man intet mindre end 300.000 billeder, 5.000 kort og sågar opdagelsesrejsende Peter Freuchens skæg.
Forskningsstyrelsen i Danmark har netop valgt at øge sin bevilling til instituttet, hvilket har gjort det muligt for Arktisk Institut at gøre sine billeder af alt fra ekspeditioner, royale besøg og hverdagslivet i Grønland gratis for alle.
- Vi er rigtig glad for, at billederne er blevet gjort gratis. Vi vil nemlig gerne have, at der er så få barrierer, som overhovedet muligt, så flest muligt kan få glæde af billederne, siger direktøren for Arktisk Institut, Anne Mette Randrup Jørgensen.
Folk, der gerne vil bruge Arktisk Instituts billeder i en bog eller udstilling, kan altså fremover kvit og frit hente billederne gratis på instituttets hjemmeside.
- Vi har netop givet over hundrede billeder til en bogudgivelse om Nuuk, siger Anne Mette Randrup Jørgensen.
Hun fortæller også, at det kun er folk, der ønsker at bruge billederne kommercielt, som skal have en særlig tilladelse fra Arktisk Institut.
Fra episke ekspeditioner til familietur i fjeldet
Klikker man sig ind på instituttets hjemmeside, kan man nemt bruge timer på at gå på opdagelse i de tusindvis af billeder, som dokumenterer store og små begivenheder i Grønlands historie.
De mest kendte billeder stammer nok fra Danmark-ekspeditionen og Knud Rasmussens mange Thule-ekspeditioner, men faktisk viser de flest billeder helt almindelige hverdagssituationer.
Det skyldes, at billederne typisk er doneret af danske familier, som i en årrække har levet i Grønland.
Derfor kan man i arkivet finde billeder af en familietur i fjeldet, første skoledag eller en situation på arbejdspladsen.
Som eksempel tager Anne Mette Randrup Jørgensen et fotoalbum fra familien Jacobi ned fra hylden.
- Den gamle Jacobi var kolonibestyrer i Ilulissat, og begge hans sønner har også haft sit virke i Grønland. Tager man deres fotoalbum frem, kan man se, at det i høj grad er private billeder, som familien selv har taget af familie og venner – danske såvel som grønlandske, siger hun.
Sammen vækker vi arkivet til live
Arktisk Institut er en privat selvejende institution, der holder deres store samling intakt og tilgængelig for offentligheden gennem fondsmidler.
- Jeg håber, at folk vil gå ind og kigge på billederne og bruge dem lige præcis på den måde, som de synes, er spændende. Jo mere folk bruger arkivet, jo sjovere bliver det for os alle sammen, siger Anne Mette Randrup Jørgensen.
Det er ikke kun digitalt, man kan besøge Arktisk Institut. I Det Arktiske Hus på Strandgade har instituttet ofte udstillinger, hvor man kan se billeder og andre genstande, som fortæller historier fra Grønland og Arktis.