RAL sejler på HFO herhjemme - men ikke andre steder

RAL sejler herhjemme på den meget forurenende tunge bunkerolie men på mindre forurenende brændstof, når skibene kommer ind i europæisk farvand.
Foto © : Shipspotting
Skrevet af Merete Lindstrøm
27. juli 2018 11:41
Versionist Connie Fontain

RAL har fem skibe der sejler på forurenende tung bunkerolie, også kaldet HFO, men det er ikke alle steder, man har lov at sejle med den type brændstof mere.

Grundet et forbud mod brændstoffet er RAL nødt til at sadle om, når deres skibe sejler ind i dansk farvand.

- Det gør man simpelthen ved at skifte tanke, så vi har en tank med den tunge svovlolie og så skifter vi til det mindre forurenende brændstof ved den 4. vestlige længdegrad. For det er ikke kun i Danmark HFO er forbudt, det gælder faktisk også området omkring England, fortæller Verner Hammeken, administrerende direktør for RAL.

- Det er en ret besværlig proces, siger han.

På trods af besværet med at skifte brændstoftype, er der en grund til, at RAL ikke sejler på den mindre forurenende olie hele tiden.

- Det er fordi, det koster os omkring 50-75 mio. kroner ekstra om året, hvis vi gjorde det, fortæller direktøren.

LÆS OGSÅ Krydstogtskibe forurener som afbrændingen i Nuuk et år

Verner Hammeken regner med, at RAL skal bruge omkring 100 millioner kroner på brændstof i år, så det ville være en væsentlig forøgelse på budgettet, fortæller han. Og det mener han ikke, at den grønlandske befolkning skal betale for, før et forbud gør vilkårene ens for alle.

- Vi har altså som infrastrukturvirksomhed også et stort ansvar for at holde leveomkostningerne i Grønland nede, og vi føler ikke risikoen er 50 til 75 millioner kroner værd, siger han.

Den ekstra omkostning til brændstof vil ifølge RAL-direktøren betyde en stigning på 10 procent i fragtpriserne.  Risikoen han taler om, er faren ved et olieudslip af HFO i havet samt den belastning af miljøet, som HFO udgør.

I FN´s Søfartsorganisation IMO debatterer man i øjeblikket et totalt forbud mod HFO i Arktis. Det bakkes op af Danmarks Rederiforening og af flere af landene i FN. Og det mener direktøren ikke er nogen dårlig idé.

- Vi støtter et forbud mod den tunge HFO-bunkerolie, og det vil enhver der tænker på sine børnebørn gøre.  Men så længe alle ikke er med, så er der jo ikke nogen mening med det, siger han.

Alligevel vil han ikke bruge de mange millioner på at gå forrest på vej mod at udfase brugen af HFO.

- Vi vil meget gerne se, at HFO forsvinder, for det mener vi, er godt for miljøet, men vi vil ikke gøre det alene og slet ikke på baggrund af nogle sporadiske målinger, understreger Verner Hammeken.

Der er allerede taget beslutning om, at indholdet af svovl i brændstoffet skal sænkes fra 3.5 procent til 0.5 procent i 2020, og det vil ifølge Verner Hammekens vurdering koste RAL mellem 25 og 40 millioner kroner at benytte sig af det mindre svovlholdige og dyrere brændstof til den tid.

LÆS OGSÅ Så meget forurener din bil