Krydstogtskibe forurener som afbrændingen i Nuuk et år
Luften i Grønland er så ren, at man kun kan finde noget lignende i lukkede drypstenshuler i Ungarn. Sådan beskriver miljøingeniør Kåre Press-Kristensen sin oplevelse efter at have været i landet og målt luftforureningen fra krydstogtskibe i Nuuk og Ilulissat.
LÆS OGSÅ Så meget forurener din bil
Den rene luft i Grønland bliver målbart påvirket, når tusindevis af krydstogtsgæster anløber de grønlandske havne med skibe, der sejler på tung bunkerolie også kaldet HFO. Økologisk Råd har sendt Kåre Press-Kristensen til Grønland for at se på, hvor meget skibene egentligt forurener.
-Det vi har været ude og lave her i dag, det er at måle luftforurening fra et af de krydstogtskibe, der anløber Nuuk havn endda et af de skibe, der sejler på tung bunkerolie, som er noget af det mest forurenende brændstof, som man overhovedet har i verden, fortæller Kaare Press-Kristensen efter en måling i Nuuk.
Det skader både mennesker og miljø
Det er ikke svært at se på måleren, når der bruges HFO som brændsel, understreger han.
- Bare på et krydstogt der vare 10-12 dage heroppe, vil selv sådan et mindre krydstogtskib som det her forurene lige så meget med svovl og partikler som affaldsforbrændingen i Nuuk gør på et år, så det er altså virkelig noget, der batter, siger han.
Der er en lang række af konsekvenser ved brugen af tung bunkerolie, forklarer miljøingeniøren.
- Det øger risikoen for kræft, hjertekar sygdomme, blodpropper, astma, bronkitis og rygerlunger hos ikke-rygere, at indånde de skadelige sodpartikler. Der ud over så er forureningen med til at øge afsmeltning af indlandsisen og ødelæggelse af den grønlandske natur, siger Kåre press-Kristensen.
Der findes alternativer til HFO
Han fortæller, at en relativ nem løsning på det store forureningsproblem er at skifte til en lettere bunkerolie.
- Sådan cirka halvdelen af krydstogtselskaberne, der sejler her i Grønland, bruger den lette bunkerolie. Desværre er der også selskaber, der bruger den tunge bunkerolie. Det er det, vi skal til at lade være med, men det kræver noget regulering, siger Kåre Press-Kristensen
LÆS OGSÅ Krydstogtskib tilbage efter rejse gennem Nordvestpassagen
Han forklarer, at grunden til at nogle selskaber ikke vælger den lette olie er, at den er en del dyrere end den tunge HFO, derfor mener han, at man er nødt til at inføre et forbud for at få alle med på vognen.
I Danmark har man forbudt brugen af HFO tilbage i 2015. Også omkring den arktiske øgruppe Svalbard i Norge er der forbud mod HFO, og flere lande bakker efterhånden op om et total forbud i Arktis. Selvstyret har endnu ikke taget officielt stilling til et forbud.
LÆS OGSÅ Krydstogtspecialister: Arktiske krydstogter er farlige for sikkerheden
Herunder kan du se røgen fra et af de skibe, der har lagt vejen forbi Nuuk i år. Skibets motorer kører hele døgnet for at forsyne skibets gæster med varme og strøm.