Krydstogtspecialister: Arktiske krydstogter er farlige for sikkerheden

Førende krydstogtspecialister advarer om, at der kan ske ulykker af ’Titaniske dimensioner’, hvis flere krydstogtselskaber går ind i krydstogttrafikken i de øde arktiske egne.
Foto © : NASA/Kathryn Hansen
Skrevet af Simon Uldum -
24. oktober 2016 08:26

Advarslen kommer efter at krydstogtskibet Crystal Serenity med 1.700 passagerer om bord gennemførte dets første togt gennem Nordvestpassagen denne sommer.

Et togt som rederiet bag Chrystal Serenity agter at gentage. Det skriver netmediet takeoff.dk

Ifølge Sky News frygter to førende krydstogtspecialister en katastrofe medmindre, der indføres øget kontrol som kan sikre passagererne og beskytte miljøet.

Sejlads i arktis er kompliceret

Tero Vauraste, chef for det finske shippingselskab Arctia siger til avisen at der vil være meget lidt myndighederne kan gøre, hvis et skib får problemer på grund af manglende infrastruktur: 

- Nordvestpassagen er tusinder og tusinder af sømil med absolut ingenting.  Navigationen i de isfyldte farvande kompliceres af ringe satellitnavigation. Isen kan bevæge sig med fire-fem knob, men et skib risikerer at modtage satellitbilleder, som kan være 10-20 timer gamle, siger han til Sky News.

Administrerende direktør i det norske rederi Hurtigruten, Daniel Skjeldam, siger til Sky News, at der skal være strammere regler for at undgå skader på miljøet:

- En skade på et af de store skibe kan medføre en miljømæssig katastrofe, siger han.

Nye globale sikkerhedsregler for sejlads i arktis, den såkaldte Polarkode, fra FN’s internationale søfartsorganisation IMO, træder i kraft i 2017.