Stort krydstogtskib skal sejle gennem Nordvestpassagen

Krydstogtskibet Crystal Serenity begynder på tirsdag en rejse gennem de arktiske farvande, der også vil bringe skibet til Grønland.
Foto © : Russell Street/Flickr Creative Commons
15. august 2016 06:30

Det store kinesiske krydstogtskib, Crystal Serenity, sejler på tirsdag fra Anchorage, Alaska igennem Nordvestpassagen til New York. Undervejs vil det stoppe i flere Inuitbygder, blandt andet Cambridge Bay (Iqaluktuuttiaq).

Desuden vil skibet besøge Ilulissat, Sisimiut og Nuuk. Sejlturen vil tage 32 dage.

Det er et luksusskib med i alt 1.028 passagerer om bord, der hver har betalt helt op til 300.000 kroner per person, dvs. sige lige ved 10.000 kroner om dagen.

Der er ingen tvivl om, at det vil blive en fantastisk og smuk tur, men også, mener mange, en farlig tur.

Ikke farlig for turisterne, men en farlig tur for miljøet og også rent politisk.

Miljømœssigt, fordi der aldrig før har sejlet et så stort skib igennem Nordvestpassagen, og selv om rederiet siger, at de bruger en mindre forurenende slags olie, er der altid muligheden for en ulykke eller et olieudslip.

Og rent politisk er turen farlig set fra et canadisk perspektiv, fordi Canada og USA ikke er enige om Nordvestpassagen.

Canada mener, at Nordvestpassagen er et canadisk farvand, denne påstand støttes af Inuits traditionelle viden om farvandet. Hvorimod USA og andre lande mener, at det er et internationalt farvand, som de derfor kan sejle igennem når de har lyst.

Serenity Crystals tur kan danne prœcedens for at skibe bare kan sejle igennem Nordvestpassagen, uden at overholde canadiske regler. En holdning som Canada ikke kan eller vil acceptere.