USA vil oplyse alle om Arktis

USA’s hovedformål med formandskabet for Arktisk Råd i de næste to år er at oplyse omverdenen om Arktis. Det er nødvendigt for fx at få resten af verden til at arbejde for at bremse klimaforandringerne.
Foto © : Len Radin/Flickr Creative Commons
13. maj 2015 15:08

Det siger USA’s overordnede embedskvinde for landets formandsskab for Arktisk Råd under et møde i Danmark.

Hvis verden får større indsigt i Arktis, bliver det lettere at få flere regeringer til at arbejde for at mindske klimaforandringerne.

Det mener Julia Gourley, som er overordnet embedskvinde for USA’s nye formandsskab for Arktisk Råd.

- Jo mere folk forstår Arktis og den vigtige rolle, det spiller globalt både i forhold til det globale klimasystem, det globale havsystem og geopolitik, desto bedre vil folk være til selv at tage skridt og lægge pres på deres regeringer for at handle stærkere inden for klimaforandringer og menneskerettigheder hos oprindelige folk. 

Læs også Store fordele ved rolle i Arktisk Råd

Internettet skal udnyttes
USA overtog sidst i april formandsskabet for Arktisk Råd efter Canada. Og ud over at forsøge at sætte Arktis på dagsordenen i fx FN og andre store, politiske forsamlinger, bliver det især ved hjælp af sociale medier, verden skal lære forholdene i Arktis at kende:

- Vi vil bruge så mange forskellige medier som muligt, ikke bare print-mediet. Men sociale medier især, fordi det er så brugbart og en afgørende måde at nå unge mennesker på.

- Unge mennesker er fremtiden, og vi vil virkelig, at de - frem for alle andre - får fokus på Arktis og klimaforandringerne.

Læs også Rigsfællesskabet glæder sig over amerikanernes prioriteringer

 

Der skal investeres
Med formandsskabet har USA også som hovedmål at sikre livet i de arktiske have og sikkerheden til søs foruden at forbedre og sikre leveforholdene for indbyggere i Arktis.

Noget, der skal opnås ved af bæredygtige investeringer i Arktis - der skal skabe alt fra olieudvinding til bedre kloakering og drikkevand for befolkningerne i området.

Spørgsmålet er, om det kan ske uden at trumfe ønskerne fra de oprindelige folk og de selvstyrende områder i Arktis. Det mener Julia Gourley.

- Arktis Råd er ingenting uden de oprindelige folk.

Læs også Inuitlandsby skabte liv ved Arktisk Råd

- Det er et meget, meget godt og utrolig vigtigt forhold. De oprindelige folk sidder med og forklarer, hvad der sker og, hvad deres reelle bekymringer er. Det er sådan, vi lærte at udvikle vores arktiske agenda til at fokusere på fx vandforsyning. Det er erfaringer, vi har fra folk, der oplever det hver dag.

- Så i Arktisk Råd insisterer vi på at dyrke stemmen fra de oprindelige folk og have dem med i fronten, da de har så meget vigtig information, som vi kan lære af, siger hun.