Store fordele ved rolle i Arktisk Råd

Arktisk Råd giver Grønland gode kort på hånden i forhandlingerne med vigtige lande Kina, Japan og Korea. Vi har nemlig noget de gerne vil have.
Vittus Qujaukitsoq og Leona Aglukkaq Foto © : Arctic Council
24. april 2015 13:21

Der kan være både arbejdspladser og investeringer i arbejdet med Arktisk Råd.

Pengestærke nationer som Kina, Japan og Korea er allerede blevet observatører i Arktisk Råd, men de vil gerne manifesterer deres position i Arktis yderligere. Det kan de gøre gennem samarbejde med Grønland.

 

Mange muligheder for samarbejde

Vittus Qujaukitsoq peger på, at Grønland først og fremmest kan udnytte sin position til at tiltrække investorer fra de asiatiske lande.

- Men også i relation til at fremme de udviklingsmuligheder, der ligger. Ikke kun indenfor råstoffer, men også i forhold til turisme, handel og uddannelse. Der er mange områder, hvor Grønland kan få fremgang.

 

Arbejder for handelsaftale

I forhold til Kina, er det i dag et problem, at der er høje toldbarrierer på for eksempel forarbejde fisk. Derfor peger Qujaukitsoq også på, at man skal arbejde for en bilateral aftale, som kan sikre, at Grønland frit kan eksportere til det attraktive kinesiske marked.

Med de nuværende hindringer er det vanskeligt, at tjene penge på at forarbejde fisk i Grønland og så sælge dem til Kina. Derfor kan der være mange arbejdspladser i sigte, hvis en sådan aftale kunne komme på plads.

 

Rigsfællesskabet står sammen for aftale

For Kina er der dog ikke ret meget grund til at indgå en sådan aftale, men her kan Grønlands og Rigsfællesskabets position i Arktisk Råd komme os til gode.

- Det er jo ikke kun en opgave for Grønland men for Kongeriget generelt, at der i forhold til det store kinesiske marked åbnes Grønlands mulighed for at sælge varer uden hindringer, siger Qujaukitsoq.