USA sender millioner afsted til efteruddannelse af lærere

USA donerer 3,3 millioner kroner til undervisningen på grønlandske skoler. Pengene skal især gå til at efteruddanne lærere i innovation og entreprenørskab.
Landets lærere skal efteruddannes i entreprenørskab og innovation med midler fra USA. Arkivfoto af Atuarfik Edvard Kruse i Uummannaq. Foto © : KNR
06. september 2022 05:47

3,3 millioner kroner er på vej til unge, der gerne vil starte deres egen virksomhed. 

Pengene kommer fra USAs statslige organ, der støtter civile udviklingsprojekter i udlandet, U.S. Agency for International Development (USAID).

USAID giver 450.000 dollars, svarende til 3,3 millioner kroner, til Fonden for Entreprenørskab Kalaallit Nunaat. Fonden vil især vil bruge pengene til at sende lærere på efteruddannelse i innovation, siger Jacob Nitter Sørensen, der er formand for fonden i Grønland.

USAs donation til Grønland

I 2020 meddelte USA, at landet ønskede at donere 12,1 millioner dollars til Grønland fra USAID.

Det er den del af den amerikanske stat, der støtter civile udviklingsprojekter i udlandet.

I 2021 underskrev Naalakkersuisut og USAs repræsentant aftalen om pengene.

Det blev på samme tid meddelt, at Fonden for Entreprenørskab Kalaallit Nunaat ville få 3,3 millioner kroner af det samlede besløb.

USAID fordeler de godt 12 millioner dollars med 2 millioner dollars hver år frem til 2026 i samarbejde med Grønland.

- Beløbet giver os mulighed for hurtigere at gøre vores næste generation endnu stærkere, og særligt giver det mulighed for at lave nogle undervisningsforløb uden for Nuuk i langt højere grad end nu. 

- Med indsatsen vil størstedelen af vores børn og unge forhåbentlig i fremtiden have innovation og iværksætteri som en del af deres mindset, siger han.

USAs regering tilbød i 2020 at afsætte 80 millioner kroner til civile projekter i Grønland. Et beløb, som det daværende Naalakkersuisut sagde 'ja tak' til at modtage.

De 3,3 millioner kroner er en del af de penge. Allerede sidste år blev det offentliggjort, at netop Fonden for Entreprenørskab ville modtage 450.000 dollars ud fra det samlede beløb.

Unge skal sikre Grønlands økonomi

Innovation og entreprenørskab er i dag allerede en del af undervisningen på flere skoler herhjemme. Og på sigt skal det gerne bredes ud, så der bliver en større iværksætterkultur, der kan få bedre gang i Grønlands økonomi, siger Jacob Nitter Sørensen.

LÆS OGSÅ Grønland lander ny millionaftale med USA

- Vi har rigtig mange dygtige mennesker i hele Grønland, og det er vigtigt, at vores næste generation bliver på niveau med dem. Fremtiden byder på nogle store udfordringer inden for blandt andet turisme og råstof, og med de muligheder, der nu åbner sig, vil vores børn i højere grad være i stand til at gribe og udvikle de muligheder, der kommer, til gavn for hele samfundet.

LÆS OGSÅ Kilder til KNR: USA er på vej med 82 millioner kroner til Grønland

De første lærere, der får gavn af pengene, kommer på efteruddannelse allerede dette efterår. Undervisningsmaterialer, undervisere og administration vil blandt andet komme fra Fonden for Entreprenørskab i Danmark.

Fonden for Entreprenørskab i Grønland søger nu undervisere, som kan stå for at efteruddanne grønlandske lærere på området. 

Samarbejdet med USAID løber frem til august 2024, og fra amerikansk side er det begejstring for samarbejdet. Det siger senior development advisor, Elizabeth Feary, fra USAID.

- Vi er stolte af at kunne støtte Grønland i en perpektivrig periode med vækst og fremgang gennem vores samarbejde med Fonden for Entreprenørskab, som har dybe og tillidsfulde bånd gennem hele Grønlands uddannelsessystem. Vi håber, vores støtte vil bidrage til den gode udvikling, som allerede er sat i gang.