Grønland lander ny millionaftale med USA

Det amerikanske udviklingsbureau USAID poster over de næste fem år samlet set 10 millioner dollar i projekter, der skal gavne Grønland.
- Udbygningen af vores samarbejde med USA er med til at skabe muligheder for den grønlandske befolkning og økonomi, der tager udgangspunkt i vore egne ønsker og behov, siger Pele Broberg i pressemeddelelsen. Foto © : Naalakkersuisut
Skrevet af Anders Dall
15. september 2021 17:41

Grønland og USA har i dag indgået en ny millionaftale over de næste fem år.

Aftalen sikrer hvert år to millioner dollar til øget samarbejde, der skal komme Grønland til gavn. Samlet er der altså tale om en aftale til 10 millioner dollar. Det er penge, der kommer fra det amerikanske udviklingsbureau USAID.

Det oplyser Naalakkersuisut i en pressemeddelelse. 

Det var naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, erhverv, handel og klima, Pele Broberg, der underskrev USAID-aftalen med den amerikanske regering. Det skete under et møde med Margot Ellis, acting assistant administrator USAID Europe & Euroasia tidligere i dag.

Tredje millionpakke fra USA på kort tid

Aftalen kommer i kølvandet på, at USA over to omgange har afsat penge til at styrke samarbejdet med Grønland.

I april måned sidste år øremærkede USA således 12,1 millioner dollar til projekter og programmer, der skal øge samarbejdet.

LÆS OGSÅ USA investerer nye millioner i samarbejdet med Grønland 

I juli i år kunne den amerikanske konsul i Nuuk Joanie Simon fortælle KNR, at den amerikanske kongres igen havde afsat penge til projekter, der skal styrke de amerikansk-grønlandske bånd. Helt præcist med 10,4 millioner dollar. Det er forskellige departementer i den amerikanske regering, heriblandt USAID, der administrerer netop de penge til forskellige projekter i 2021. 

Men det nye er altså, at USAID helt frem til 2026 hver år poster 2 millioner dollar i øget samarbejde med Grønland. Det er noget, som naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Pele Brogerg, glæder sig over: 

- Udbygningen af vores samarbejde med USA er med til at skabe muligheder for den grønlandske befolkning og økonomi, der tager udgangspunkt i vore egne ønsker og behov. Derfor glæder det mig at denne aftale er indgået med den amerikanske regering, som er endnu et skridt i en retning, hvor Grønland åbner sig mere op for verden, siger Pele Broberg i pressemeddelelsen.

LÆS OGSÅ Gave fra USA: 450.000 dollar skal give dig gode idéer

Tidligere i dag kom det frem, at netop USAID poster 450.000 dollar i Fonden for Entreprenørskab Kalaallit Nunaat. Fonden arbejder for at udbrede entreprenørskab og innovation på uddannelsesområdet i Grønland. Lige fra folkeskolen til de videregående uddannelser.