Universitet: Små studier er for dyre

Det er for dyrt at holde liv i Eskimologi og Arktiske Studier med den danske regerings besparelser, siger prodekan ved Københavns Universitet. Han mener, at regeringen har ansvaret.
Foto © : KNR/Jonas Løvschall-Wedel
19. januar 2016 15:31

Det er økonomien, der strammer, når Københavns Universitet i år har valgt at sætte optag af nye studerende på i alt 13 studier på pause. Det siger prodekan for uddannelse på Det Humanistiske Fakultet, Jens Erik Mogensen, til KNR.

- De helt små studier er, som det forholder sig nu, ikke rentable.

Københavns Universitet skal i alt spare 300 mio. kroner i 2016 som følge af finansloven.

Læs også Universitet sætter stopper for Eskimologi-studie

Og da de danske uddannelsesinstitutioner får betaling for, hvor mange studerende, der gennemfører et studie, er bl.a. Eskimologi en dårlig forretning.

- Det er meget dyrt at drive en uddannelse. På Eskimologi er der nu på sidste optag optaget 15. Hen imod 2018 vil optaget falde til ni personer i takt med regeringens dimensionering (regeringens plan om at tilpasse uddannelser i forhold til job-muligheder, red.). Og samtidig er der et gigantisk frafald på uddannelsen på næsten 60 procent.

- Der er simpelthen så få studerende, at vi ikke kan få det til at løbe rundt, siger Jens Erik Mogensen.

Analyse af uddannelserne undervejs

Jens Erik Mogensen understreger dog, at der ikke er truffet beslutning om at lukke uddannelsen helt. Men stoppet for optag af nye studerende i 2016 skal ses som en tænkepause.

- Vi er nødt til at have en tænkepause med henblik på at analysere situationen nærmere. Og med hensyn til at få lagt en strategi for vores uddannelseslandskab. Hvilke (uddannelser, red.) kan vi lægge sammen? Hvilke kan vi ikke have? 

Meldingen om, at der ikke bliver optaget eskimologi-studerende i 2016 har fået både de nuværende studerende på studiet, Humanioras studenterråd HUMRåd og Aaja Chemnitz Larsen fra IA op ad stolen. 

Læs også Studenter vil sætte fokus på Arktisk 

Men ifølge prodekanen bærer den danske regering en del af ansvaret for at opretholde et studie, der har fokus på et særligt område af rigsfællesskabet.

Men ligger der ikke også en samfundsforpligtigelse i, at man opretholder nogle særlige studier, også selv om de er små?

- Det skulle man mene. Og det er også derfor, vi mener, at regeringen burde komme med en strategi for, hvordan vi i Danmark kan sikre, at vi fortsat kan udbyde en bred vifte af sprog på universiteterne, siger Jens Erik Mogensen.