Olieudslip i Nuussuaq

I en hel uge har beredskabet kæmpet med at få kontrol med de 8.000 liter olie, der torsdag den 17. juli lækkede ud i fjorden, efter en olierørledning blev beskadiget i bygden Nuussuaq nord for Upernavik.
Ifølge beredskabschefen i Upernavik, Bjarne Markussen, var man ikke forberedt på opgavens omfang.
- Det har krævet meget mere udstyr, end vi havde forventet. Det er ikke noget, vi selv har liggende, siger han.
Derfor har det været nødvendigt at få fløjet udstyr op fra Ilulissat. Det drejer sig blandt andet om opsugningsmateriale, der kan indsamle olie fra overfladen. Men udstyret ankom først i går – næsten en uge efter selve udslippet.
- Vi har været udfordret, fordi vi måtte vente længe på det rigtige udstyr. Og at der så samtidig har været aflysninger med AirGreenland, har bestemt ikke hjulpet, fortæller han.
Frustrerede borgere
Flere borgere har undervejs henvendt sig til Bjarne Markussen med klager fordi, beredskabet har været for langsomme til at håndtere opgaven.
I tirsdags talte KNR med en af dem: Frederik Olsen, der er fabrikschef hos Arctic Fish Greenland A/S, som i to dage måtte lukke fiskefabrikken på grund af den kraftige olielugt.
- For to dage siden sagde medierne, at der ikke længere sivede olie ud. Det var ikke rigtigt. Olien begyndte at sive ud igen, og derfor klagede vi. Først nu begynder de at gøre noget igen, siger han og tilføjer:
- Beredskabet fra Upernavik kom hertil, og de hældte vist noget rensende væske ud, og så gik de bare igen. Der skete ikke rigtig noget, siger han.
Mere forberedte fremover
Bjarne Markussen kan godt forstå borgernes frustration, men understreger, at beredskabet ikke tidligere har stået i lignende situation før.
- Vi har ikke tidligere oplevede et så stort udslip. Derfor har vi ikke haft det nødvendige udstyr liggende til at håndtere opgavens omfang, siger han og fortsætter:
- Men vi har lært af ulykken og er nu bedre forberedte, hvis noget lignende skulle ske igen.
Beredskabet kæmper dog stadig med det nuværende olieudslip. Hvornår situationen er under kontrol, kan Bjarne Markussen ikke sige noget om på nuværende tidspunkt.