Universitet sætter stopper for Eskimologi-studie

Københavns Universitet dropper optag af studerende på Eskimologi-studie i år på grund af besparelser. Meddelelsen får kritik fra studenter og politiker.

Det ser skidt ud for forskning i den grønlandske kultur og arktiske arv - i hvert fald hvis man vil studere i Danmark.

Studiet Eskimologi og Arktiske Studier på Københavns Universitet (KU) lukker for optag af studerende i 2016. Det meddeler ledelsen på Det Humanistiske Fakultet i et brev til de studerende.

Stoppet for studenter-optag, som foreløbig kun gælder ét år, sker, fordi universitetet skal spare 300 mio. kroner i år som følge af regeringens finanslov. Og det kommer nu til at ramme i alt 13 studier inden for humaniora, som alle har dalende eller få antal studerende, herunder Eskimologi og Arktiske Studier.

Læs også Studenter vil sætte fokus på Arktisk 

 

Studenter: Danmark har en arktisk nation
Meddelelsen bliver mødt af kritik hos HUMrådet, de studerendes råd på Humaniora på KU.

- Vi er enormt frustrerede og kede af, at man har været nødt til at træffe den her beslutning, siger forkvinden, Laura Bech Hansen til KNR.

Selv om det såkaldte ‘nul-optag’ kun er for 2016 foreløbig, frygter hun, at studenteroptaget kan blive starten på enden af et særligt forskningsområde i Danmark.

- Eskimologi er jo ret vigtig viden for Danmark som arktisk nation. Det er rigtig ærgerligt, og vi håber nu, at man kan finde en løsning, hvor fagene og fagmiljøerne ikke behøver at forsvinde fuldstændigt, siger hun.

I alt er mellem seks og 20 studerende hvert år blevet optaget på Eskimologi-studiet siden 2009, viser tal fra Københavns Universitet.

Ledelsen på Det Humanistiske Fakultet og HUMRådet holder møde om sagen i slutningen af januar eller starten af februar. Her vil de studerende forsøge at få igennem, at Eskimologi som minimum fortsætter som valgfag eller som hel studieretning, men med studenteroptag hver andet år.

Læs også Doris Jakobsen kæmper for eskimologi-studiets eksistens

IA kritiserer beslutning

Også på Christiansborg er nyheden nået frem. Hos Inuit Ataqatigiit har Aaja Chemnitz Larsen nu henvendt sig til uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V) for at høre hans mening om studenter-stoppet.

Ifølge IA burde netop fokusset på Arktis og arktiske studier have endnu mere opmærksomhed, end det sker i dag.

- I stedet for at nedprioritere bør vi målrettet opruste de dansk-grønlandske forskningsindsatser, der sikrer en forståelse af den arktiske region og levevis – ligesom vores arktiske nabolande også opruster på den front.

- Eskimologi og Arktiske Studier er et vigtigt fag, ikke bare for Grønland, men også for Danmark, udtaler Aaja Chemnitz Larsen i en pressemeddelelse.

Det har foreløbig ikke været muligt at få en kommentar fra dekanen eller prodekanen på Det Humanistiske Fakultet på KU i sagen.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt