Politikerne: Grønland er endnu ikke klar til at modtage flygtninge fra Ukraine

Om Grønland skal åbne portene for ukrainere, der flygter fra Ruslands bomber, har Grønlands partiformænd stadig ikke taget stilling til.
Ingen af de folkevalgte vil endnu ikke melde krystalklart ud, hvorvidt de vil tage imod mennesker, der flygter fra krigen i Ukraine. De vil gerne hjælpe, men vil have tid til at diskutere spørgsmålet først. Foto © : Malik Brøns / KNR
02. marts 2022 17:30

Mere end 600.000 mennesker er de sidste seks dage flygtet fra det krigshærgede Ukraine.

Færøerne har allerede meldt ud, at de er parate til at tage imod flygtninge på de små øer midt i Atlanterhavet.

Grønland vil dog ikke melde så krystalklart ud endnu. Både Formanden for Naalakkersuisut og samtlige formænd i partierne herhjemme vil gerne hjælpe, men vil have tid til at diskutere spørgsmålet først.

LÆS OGSÅ Johan fra Grønland vågnede op til Putins bomber i Ukraine: Det var frygteligt

Det siger formand for Naalakkersuisut til KNR:

- Det er en diskussion vi skal tage internt i de forskellige partier. Og diskussionen bliver grundlaget for, hvilke skridt vi så tager derfra.

- Det er meget meget vigtigt, at vi er enige i denne problemstilling, siger Múte Bourup Egede om muligheden for at tage imod mennesker, der flygter fra krigen i Ukraine.

Siumut: Tag over hoved og arbejde til ukrainerne

Formand for Siumut, Erik Jensen mener, at man i en krisesituation som en krig naturligvis er, så skal Grønland være parat til at hjælpe.

Men hvorvidt Grønland skal tage imod flygtninge, er noget, som de folkevalgte på tværs af partifarver, først skal tale om, mener Erik Jensen.

- Der er nogle ting, som vi skal være sikre på, inden Grønland tager imod flygtninge. Det handler om boligområdet, arbejdsmarkedet og hvordan vi skal hjælpe de enkelte familier.

- Derfor er det svært at sige noget om og beslutte noget om så stort et problem, uden at have fuld forståelse af problemet, siger formand for Siumut, Erik Jensen.

Demokraatits Jens Frederik Nielsen vil mere end gerne hjælpe, men mener samtidig, at Grønland skal være realistisk. For eksempel siger han, at vi ikke kan tage imod tusindvis af flygtninge.

- Jeg hjælper gerne Ukraine på alle ledder og kanter jeg kan, men vi skal også være realistiske i, hvor mange vi kan modtage og hvilke forhold vi kan tilbyde, siger Jens Frederik Nielsen.

Atassuts formand, Aqqalu Jerimiassen skriver i et skriftligt svar til KNR, at han i store træk er enig i, at Grønland skal hjælpe, hvor det er muligt.

Eksempelvis kan folk åbne deres eget private hjem for flygtninge, skriver det lille oppositionspartis formand.

Naleraq: Boligmangel spænder ben for flytninge

Politisk ordfører hos Naalakkersuisuts koalitionsparti, Jens Napaattooq (N) mener, at Grønland vil spænde ben for sig selv, hvis man åbner landets porte for fremmede, uden at have sørget for sig selv først.

- Med den massive boligmangel og det store antal hjemløse i landet, som man lige nu fra politisk hold, forsøger at gøre noget ved synes jeg, at det er betænkeligt, hvis man tager imod flygtninge, fordi vi i så fald vil spænde ben for os selv, siger Jens Napaattooq.

LÆS OGSÅ Múte: Vi kender endnu ikke konsekvenserne af sanktionerne

Ifølge de seneste tal er mere end 2000 civile mennesker blevet dræbt siden Ruslands invasion af Ukraine for seks dage siden.

I Danmark har man forberedt sig på at kunne modtage 20.000 flygtninge fra Ukraine.