Tema: Fiskerilov

Fiskeriloven og naalakkersuisut overlever hektisk dag i Inatsisartut

Trods stor uenighed i Inatsisartut holdt koalitionen stand og forsvarede sin egen fiskerilov. Det blev dog ikke uden ridser i lakken.
Kim Kielsen er et skridt nærmere på at få sin vilje. Fiskeriloven overlevede endnu en dag i Inatsisartut, selvom det ikke forløb uden bump på vejen.
10. maj 2024 22:56

Maratondebatten i Inatsisartut er endelig overstået efter at have været i gang i mere end ni timer.

Dagens debat startede dog helt usædvanligt med at blive stoppet, før den for alvor var startet. Siumuts fiskeriordfører, Karl Tobiassen, ønskede nemlig en pause, da der ifølge ham var blevet lækket fortrolige oplysninger fra fiskeriudvalget.

Efter pausen kom oppositionen tilbage i salen med så højt et energiniveau, at formanden for Inatsisartut, Mimi Karlsen (IA), fandt det nødvendigt at bede oppositionen dæmpe sig.

Naalakkersuisut og oppositionen dybt uenige om lovens konsekvenser

Selvom politikerne har brugt det meste af dagen på at diskutere fiskeriloven, er det ikke lykkes dem at blive enige om særlig meget.

Koalitionspartierne står fast på, at det er nødvendigt at få vedtaget en ny fiskerilov nu, hvis erhvervet skal moderniseres og komme en større del af samfundet til gode.

- Vi vil skabe de bedste rammer for Grønlands vigtigste erhverv til fordel for hele samfundet og vores fælles velfærd, siger Kim Kielsen (S), der er naalakkersuisoq for fiskeri.

Omvendt mener oppositionen, at fiskeriloven kommer til at koste arbejdspladser.

- Loven vil ødelægge erhvervet og ramme hele samfundet. I lytter ikke til den kritik, som kommer fra os, eksperter og erhvervet, siger Jens-Frederik Nielsen fra Demokraatit.

Han bakkes op af Pele Broberg, der er formand i Naleraq.

- Polar Seafood har selv sagt, at den nye lov truer deres fabrik i Aasiaat. Hvordan kan I sige, at det ikke vil ske, spørger Pele Broberg.

Fakta om fiskeriloven

I ikke mindre end 20 år har en ny fiskerilov været på vej.

Den, der gælder nu, er fra 1996, og der har været lavet mange tilføjelser eller ændringer siden da. 

I 2021 kom Fiskerikommissionen med en række anbefalinger til, hvordan fiskeriloven kan se ud.

Embedsmændene i Departementet for Fiskeri lavede et forslag til en ny lov. Høringsfristen sluttede onsdag 24. januar 2024.

Både lokalpolitikere og fiskere rasede over, at de ikke kunne nå at tage stilling til lovforslaget på otte uger.

Sidst i marts afleverede Kim Kielsen (S), naalakkersuisoq for fiskeri og fangst, det endelige fiskerilovforslaget til Inatsisartut.

Under forårssamlingen skal Inatsisartut behandle fiskeriloven.

Mistillid blev afværget

Hen på aftenen endte Atassut med at rejse et mistillidsvotum mod Kim Kielsen, da partiet mente, at han kom med falske beskyldninger mod oppositionen.

- Naalakkersuisoq gør det ikke klart, på hvilken måde han mener, at oppositionen misinformerer befolkningen. Derved hænger han oppositionen offentligt ud på et usandt grundlag.

- Oppositionen har ret til at fremføre sine bekymringer, og der er ingen regler, der tillader, at en naalakkersuisoq tysser dem, siger Aqqalu Jerimiassen, formand for Atassut.

Selvom Atassut fik opbakning fra et resten af oppositionen, blev Kim Kielsen reddet af koalitionen.

Med 19 stemmer mod oppositionens 10 stemmer, blev mistillidsafstemning nemlig afværget.

Dermed bliver fiskeriloven nu sendt tilbage til fiskeriudvalget. Loven skal efter planen til afstemning i Inatsisartut torsdag 16. maj.