Stor opbakning til borgerforslag: Udvid svømmehallen Malik inden renovering

Efter planen skal svømmehallen Malik renoveres og dermed lukkes i op til et år. Men borgere i Nuuk vil have svømmehallen udvidet inden da. Nu skal forslaget tages op politisk.
Borgerforslaget går på at opføre en ny svømmehal med plads til internationale banemål ved siden af Malik. De to svømmehaller skal forbindes med opvarmede glasgange. Foto © : Clement & Carlsen Arkitekter APS
Skrevet af Thor Bill
25. marts 2024 07:37

Det kan være slut med crawl-undervisning, vandplaskeri og stillesvømning i Nuuk.

Svømmehallen Malik skal nemlig renoveres for 30 millioner kroner – og dermed de facto lukkes ned i op til et år. Det besluttede kommunalbestyrelsen i Kommuneqarfik Sermersooq sidste år.

Men det vil Jan Tengstedt sætte en stopper for.

Han er manden bag et borgerforslag om at udvide svømmehallen inden den planlagte nedlukning, så svømmeaktiviteterne på den måde kan fortsætte, mens Malik renoveres. Og den ide er der stor opbakning til i Nuuk.

- Det tog 15 timer fra jeg lagde forslaget ud, til det havde fået de 250 underskrifter, som det skal have, for at det kan blive behandlet politisk. Jeg kan ikke mindes, at et andet forslag får så mange underskrifter på så kort tid. Så der må være mange andre end mig, der har det samme ønske, siger Jan Tengstedt.

Forslaget går på at bygge en ny hal ved siden af Malik og forbinde de to med glasgange. Den nye hal skal indeholde svømmebaner af internationale standarder, så man i fremtiden også kan afholde større svømmestævner og tilbyde ekstra indendørsaktiviteter for turister.

Sådan fungerer er borgerforslag

Borgere i Kommuneqarfik Sermersooq har mulighed for at få et borgerforslag taget op politisk, hvis der er opbakning fra nok borgere til det.

Et borgerforslag fra Nuuk kræver 250 underskrifter inden for 90 dage for at kunne blive præsenteret for kommunalbestyrelsen. Kommer forslaget fra ét af de resterende områder i kommunen skal der 50 underskrifter til.

Borgerforslaget skal dog opfylde en række kriterier, før det er gyldigt. Blandt andet skal forslaget tjene den offentlige interesse snarere end forslagsstillerens personlige interesse.

Kilde: Kommuneqarfik Sermersooq


Mister et samlingssted og et sundt fritidstilbud

Jan Tengstedt frygter samtidig, hvad det kan have af betydning for byens borgere, hvis det ikke lykkes at lave en udvidelse – eller en anden løsning - så man undgår en længerevarende nedlukning af svømmehallen.

- Der er rigtig mange unge mennesker, der tager i svømmehallen og får brændt noget energi af dernede. Og der er også en svømmeklub med mange medlemmer, der svømmer 3-4 gange om ugen. De kan ikke lige pludselig undvære en svømmehal. Det vil være forfærdeligt for svømmerne, siger han.

Også landstræner for det grønlandske svømmelandshold, Jonas Tetzschner, har tidligere givet udtryk for bekymring ved udsigten til et års nedlukning af svømmehallen. Det kan nemlig ødelægge svømmeklubberne og svømmekulturen mange år frem, mener han.

- Der er ingen, der kan love, at hverken de frivillige eller børnene kommer tilbage efterfølgende. De finder nye fællesskabet, som ikke nødvendigvis er idræt. Det er noget rigtig skidt for samfundet, udtalte han til KNR tilbage i november.

 

Den nye hal skal indeholde svømmenbaner af internationale standarter, som man i fremtiden kan afholde større stævner. Foto © : Clement & Carlsen Arkitekter APS

Voksende behov

Ifølge Jan Tengstedt har svømmehallen Malik over 167.000 brugere om året. Og med årene er behovet for mere plads blot vokset, mener han.

- Da svømmehallen i sin tid blev lavet, var vi omkring 12.000 borgere i Nuuk. På nuværende tidspunkt er vi lidt over 20.000, og byen udvider sig stadig. Så jeg tænker bestemt, at det er et godt sted at investere, når der er så mange brugere af svømmehallen, siger han.

Derfor håber han også, at kommunen vil anerkende, at der er et stort behov, og at det ikke er en mulighed at lukke Malik ned uden at have fundet en løsning.

- Det er bestemt min forhåbning, at man ser positivt på det her, og at man vil afsætte nogle midler og arbejde videre med projektet for at få lavet en udvidelse af svømmehallen.

Jan Tengstedt påpeger derudover, at man ikke nødvendigvis behøver grave dybt i kommunekassen for at finde pengene til projektet. Han mener nemlig, at det bør være muligt at få støtte eksempelvis gennem fonde.

Forslag om udvidelse af svømmehallen

Etape 1: Parallelt med Malik opføres en svømmehal på 2300 m² med adgang via opvarmede glasgange fra eksisterende omklædningsområde og fra selve bassinarealet. Eksisterende omklædnings- og brusefaciliteter i Malik kan herved anvendes.

Bygningen indeholder et 20x50-meter bassin med otte baner og en dybde på 1,4 meter, samt tilskuerpladser langs facaden mod syd.

Etape 2: Malik renoveres.

Etape 3: Den eksisterende legeplads retableres foran den nye bygning mod havnen.

Etape 4: Der udføres nye omklædnings- og brusefaciliteter med egen indgang fra p-pladsen bag Malik.

Til stævner vil der være mulighed for publikum at købe kaffe og the i den tilhørende kiosk - ligesom der er adgang til toiletter i vindfanget/forrummet ved indgangen.


Udvalgsformand: Et godt forslag

Det er ikke kun de svømmeglade borgere, der bakker op om borgerforslaget. Også udvalgsformand i Kommuneqarfik Sermersooqs udvalg for byudvikling og anlæg, Justus Hansen (Demokraatit), ser positivt på ideen.

- Det er en ganske glimrende ide, og jeg kan se på tegningerne, at det er et flot forslag, som fint hænger sammen med den nuværende Malik og hele området. Også for at udbrede svømningen, som jeg også selv nyder godt af sammen med min familie, siger han.

Han vil dog ikke forholde sig til økonomien i forslaget på nuværende tidspunkt. Indtil videre vil han først vente på projekteringen og prisen for renoveringen af Malik i den nuværende form, understreger han. 

Men udvalgsformanden har tidligere udtalt, at han gerne vil arbejde for finde løsninger, så svømningen kan fortsætte, mens Malik renoveres. Og det kunne godt være en løsning med en udvidelse, siger han.

- Det kunne det sagtens være. Men vi har også tidligere snakket om at lave en midlertidig boblehal ved siden af, som er en meget billigere løsning end en permanent bygning. Men hvis vi kan se, at formålet og økonomien kan hænge sammen, så vil jeg selvfølgelig arbejde for det også.