10 års talentudvikling skylles ud med klorvandet, når svømmehallen lukker

Det er tvivlsomt om børnene genoptager træningen, når Svømmehallen Malik har været lukket i et år. Det forklarer landstræneren, som frygter, at talentudviklingen må starte forfra.
Kommunalbestyrelsen i Kommuneqarfik Sermersooq har tirsdag besluttet, at Svømmehallen Malik skal have en omfattende renovering til omkring 30 millioner kroner. Foto © : Lars Demant Poort
Skrevet af Anders Rytoft
22. november 2023 15:08

Det er ikke kun de mange badende gæster, som hver uge besøger Svømmehallen Malik for fornøjelsen og helbredets skyld, der før eller siden må undvære det tempererede klorvand i helt op til et år.

Det samme må snesevis af børn og unge, som går til svømning. Og det er en total katastrofe.

Sådan lyder det fra Jonas Tetzschner, der er landstræner for det grønlandske svømmelandshold.

Hans udtalelse kommer i kølvandet på Kommuneqarfik Sermersooqs udmelding om, at svømmehallen skal have en omfattende renovering til omkring 30 millioner kroner, der forventes at vare i helt op til et år.

- Der er ingen, der kan love, at hverken de frivillige eller børnene kommer tilbage efterfølgende. De finder nye fællesskaber, som ikke nødvendigvis er idræt. Det er noget rigtig skidt for samfundet.

Fire årgange

Han tilføjer: 

- Det fjerner jo også forbillederne. Det har taget lang tid at få så dygtige svømmere, som vi har nu. Det er der gået ti år med. Skal vi så starte forfra? Det er jeg træt af, kan jeg godt sige dig.

En række af landets mest talentfulde svømmere træner allerede i Danmark, mens en håndfuld er skrevet op til en idrætsefterskole i sommeren 2024. Sidstnævnte kan være heldige at undvige renoveringen, som forventes at starte i 2024 eller 2025.

Anderledes ser det ud for de svømmere, der er født i henholdsvis 2010, 2011, 2012 og 2013.

- Det er dem, der kommer i klemme. De får et totalt karrierestop. Der er ikke andet for end at flytte et andet sted hen, hvor der er en svømmehal og en kultur for at svømme, hvis man vil blive ved, siger Jonas Tetzschner. 

Et mobilt bassin

Det er talentudviklingen, der ifølge landstræneren er det vigtigste: at man kontinuerligt bliver ved med at have svømmere, der udvikler sig og er i et godt flow.

Men det sætter renoveringen af Svømmehallen Malik en stopper for.

Landstræneren og formanden for Nuuk Svømmeklub har 19. oktober sendt et oplæg til Forvaltning for Anlæg og Miljø om et mobilt bassin som alternativ til svømmehallen. Det ville blandt andet kunne benyttes til konkurrencesvømning.

Jonas Tetzschner havde en forhåbning om, at ønsket ville blive hørt, men det ser ifølge landstræneren ikke ud til, at der sker noget. Desværre, siger han.