Formand for erhvervsudvalg om tvungen praktik: Ingen grund til bekymring

Lovforslaget om at virksomhederne skal tvinges til at tage flere lærlinge- og praktikanter er blevet stærkt kritiseret. Men forslaget er end ikke behandlet i Inatsisartuts erhvervsudvalg, og derfor er der intet at bekymre sig om, mener formanden for Inatsisartuts erhvervsudvalg.
20. juli 2016 07:54

- Jeg er ikke særligt bekymret for at forslaget ender med at være dårligt. Også fordi lovforslag bliver sendt til høring, og hvis der er noget i forslaget, der er skævt og virker til at skulle blive undersøgt nærmere, bliver det opfanget der. Så der er ikke grund til at være bekymret, siger Atassuts Siverth K. Heilmann.

Problemet med manglende praktikpladser er stort. Det mener Naalakkersuisut, der derfor stiller et lovforslag om, at private virksomheder skal forpligtes til at optage lærlinge og praktikanter.

Læs også SIK og GE: Naalakkersuisut bruger bulldozermetoder

Læs også Myndighederne laver nyt initiativ

Det har vakt glæde i flere uddannelsessteder og ikke mindst hos de uddannelsessøgende.

Men lovforslaget lægger også op til at de arbejdspladser, som ikke opretter det påkrævede antal lærepladser skal indbetale til en nyoprettet Lærlinge- og Praktikantfond, hvor pengene bruges på skolepraktikordninger. 

Læs også KTI ser frem til flere praktikpladser

Dette bekymrer nogle interressenter, der ser fare for, at lovforslaget er en ren afgiftslov. Og det er ikke en holdbar løsning, mener Demokraternes Justus Hansen.

- Det vil jo kun fordyre projektet at bygge opgaven. Og i sidste er det jo forbrugerne eller samfundet og de offentlige, der betaler, og det kan jeg slet ikke gå med til, lyder det fra medlem af erhvervsudvalget, Justus Hansen.

Læs også Erhvervslivet: Tvang løser ikke problemet

Læs også GE: Byggeriet skal planlægges bedre

Og det er der en pointe i, mener udvalgets formand.

- Hvis der virkelig er en god begrundelse, for eksempel, hvis der er nogle, som gentagende gange søger praktikanter, men ikke kan finde nogle, og dette kan bevises, så forventer jeg ikke, at virksomheden bliver straffet med afgifter, siger formanden for Inatsisartuts erhvervsudvalg, Siverth K. Heilmann.