Opposition: Udmeldingerne om erstatning i spiralsag er et cirkus
- Det er at lege med befolkningens følelser i så svær en situation.
Sådan lyder det fra Demokraatits Anna Wangenheim om naalakkersuisuts modsatrettede udmeldinger om erstatningen til de kvinder, der fik tvungen prævention efter 1992.
Faktisk er der utilfredshed fra alle tre oppositionspartier – Demokraatit, Atassut og Naleraq.
- Regeringens handlinger er utilstedelige, siger Atassuts formand, Aqqalu Jeremiassen.
- Der er ikke hoved og hale i det, de laver indtil videre, og det ærgrer mig ekstremt meget, lyder det fra Naleraq-formanden, Pele Broberg.
Utilfredsheden med naalakkersuisut kommer, efter Erik Jensen (S) i november lovede, at der var 300.000 kroner på vej til 15 kvinder, der ufrivilligt havde fået opsat prævention, mens sundhedsvæsenet her i landet, havde ansvaret for området.
For Departementet for Justitsområdet gik nemlig dagen efter ud og sagde, at naalakkersuisut ikke kan sætte tal på erstatningssummen.
Efterfølgende spurgte KNR Naaja Nathanielsen (IA), der er talsperson i spiralsagen, hvordan forvirringen er opstået.
- Jeg er ikke klar over, hvordan udtalelsen (red. fra Erik Jensen) er kommet i stand. Men jeg antager, at man har divideret de 4,5 millioner på finansloven med det antal kvinder, som er nævnt i Landslægenembedets redegørelse. Det er bare ikke helt dækkende for det samlede billede, sagde naalakkersuisoq for justitsområdet.
- Lige nu mangler vi stadig at få resultatet af de undersøgelser, som er i gang. Men vi gør alt, hvad vi kan, for at resultatet kommer til næste år, så kvinderne ikke skal vente længere.
Ikke første gang med forvirring
Der er ingen i hverken naalakkersuisut eller hos oppositionen, der er i tvivl om, at kvinderne i spiralsagen – både før og efter Grønland hjemtog sundhedsområdet – skal have erstatning for de krænkelser, de er blevet udsat for.
- Selvfølgelig skal naalakkersuisut også erkende sit ansvar, når man har overtaget sagsområdet, og man har videreført en praksis fra kolonitiden frem til nu, siger Pele Broberg (N).
Derfor frustrerer det også partierne uden for koalitionen, at naalakkersuisut ikke har meldt klokkeklart ud til kvinderne fra start – og at ansvaret for brøleren efterfølgende er blevet kastet frem og tilbage mellem Departementet for Finanser- og Skatter og Naaja Nathanielsen (IA).
- At regeringen nu undviger ansvaret for finansieringen og blot skyder skylden frem og tilbage mellem parterne, er den mest kaotiske håndtering, jeg nogensinde har set. Sådan en tilgang vidner ikke om ansvarlighed, siger Aqqalu Jeremiassen (A).
Det er da heller ikke første gang, at koalitionsregeringen er lidt for hurtige på aftrækkeren, når det kommer til at melde glædelige nyheder ud, mener demokraatits Anna Wangenheim.
Tilbage i januar kunne naalakkersuisut ikke melde klart ud, hvilke varegrupper, der var omfattet sukkerafgift, som blev fjernet ved årsskiftet. Samme måned forsvandt ni millioner kroner fra finansloven, der ellers var blevet lovet afsat til fertilitetsbehandling.
At samme show har vist sig i spiralsagen er uacceptabelt, mener Anna Wangenheim.
- Naalakkersuisut skal komme med en korrigering og ikke mindst melde noget tydeligere ud over for de berørte kvinder og familier, det vedrører, siger hun og fortsætter:
- Men også overfor eventuelle fremtidige andre kvinder, der skulle være berørt af lignende sager – for ikke at give dem et falsk håb om, at de får 300.000 kroner i erstatning, siger hun.