Institutionsledere: Udenlandsk arbejdskraft er ikke en holdbar løsning

Der er sproglige udfordringer og børneattester kan ikke sikres, siger to institutionsledere om at bruge asiatisk arbejdskraft i daginstitutioner, der mangler hænder.
Andreas Jessen, institutionsleder i Maligiaq sammen med Elisabeth Sikemsen, institutionsleder i Tikiusaaq. Begge institutioner i Nuuk. Foto © : Ulrikke Andersen
Skrevet af Ulrikke Andersen
08. oktober 2024 07:23

Institutionslederne Elisabeth Sikemsen og Andreas Jessen mener begge, at forholdene for pædagoger bør forbedres. Pædagogerne bliver ikke prioriteret af politikere, og samfundet betaler prisen.

Pædagogernes vilkår i mange vuggestuer og børnehaver gør, at de må søge andre jobs med bedre løn og vilkår, og derfor må institutionsbørn undvære pædagogernes faglighed.  

Derfor vil man nu i Qeqqata Kommunia søge arbejdskraft i Asien for at udfylde hullerne i vagtplanerne. Men det er ikke en god ide, mener de to institutionsledere. Ikke mindst på grund af en manglende faglighed. 

Det er dog ikke kun den pædagogiske faglighed, de er bekymrede over, sproget vil også blive en udfordring. Der skal nemlig være nogen i afdelingen til rådighed, der skal stå for oversættelserne.

- Jeg forestiller mig, at kommunikationen vil være svær, fordi vi ville skulle bruge meget tid på at oversætte og forklare. Vi har mange dokumenter og vurderinger, som skal udfyldes, og hvis de ikke er på dansk, skal de udfyldes på grønlandsk. 

- De skal kunne forstå og udfylde disse skemaer. Derudover skal der laves ugeplaner til forældrene, som er skrevet på en måde, de kan forstå. Vi har hørt, at de lærer hurtigt, men hvor lang tid tager det? Deres arbejdsevner er attraktive, men når vi tænker på den kulturelle forskel og kommunikationen, ser jeg også nogle udfordringer, siger Andreas Jessen, der er institutionsleder i den integrerede institution Maligiaq i Nuuk og har arbejdet i faget siden 2005. 

Kan ikke sikre børneattester

Andreas Jessen er institutionsleder i den integrerede institution Maligiaq i Nuuk, og selvom han virkelig har brug for de varme hænder, ser han det ikke ansvarligt at ansætte asiater. Blandt andet på grund af udfordringer med børneattester- 

Bare tanken om, at vi skal indhente børneattester på dem, hvis vi skal ansætte dem, og hvordan vi skal gøre det, er svært at forestille sig. Det afhænger af, om vi kan samarbejde med deres hjemlande, men deres arbejdsstyrke kan være attraktiv, siger han.

Elisabeth Sikemsen har tidligere arbejdet sammen med en asiat og fortæller, at hendes kollega var meget engageret og dygtig, men at det tog lang tid med oversættelser og forklaringer. Det gik derfor også ud over børnenes sproglige udvikling.

Dagsinstitutioner i hele landet

Avannaata:

Vuggestue, Børnehave, Integreret: 19

Børn: 786

Normeret pædagoger: 67

Antal ansatte pædagoger: 42

Mangel på pædagoger: 25

 

Qeqertalik

Vuggestue, Børnehave, Integreret: 9

Børn: 440

Normeret pædagoger: 33

Antal ansatte pædagoger: 13

Mangel på pædagoger: 20

 

Qeqqata

Vuggestue, Børnehave, Integreret: 19

Børn: 844

Normeret pædagoger: 74

Antal ansatte pædagoger: 37

Mangel på pædagoger: 37

 

Sermersooq

Vuggestue, Børnehave, Integreret: 29

Børn: 1581

Normeret pædagoger: 139

Antal ansatte pædagoger: 81

Mangel på pædagoger: 58

 

Kujalleq

Vuggestue, Børnehave, Integreret: 11

Børn: 469

Normeret pædagoger: 68

Antal ansatte pædagoger: 39

Mangel på pædagoger: 29

 

I alt: 

Vuggestue, Børnehave, Integreret: 87

Børn: 4120

Normeret pædagoger: 381

Antal ansatte pædagoger: 212

Mangel på pædagoger: 169

Kilde: www.npk.gl

- Det afhænger af medarbejdernes engelskfærdigheder, og hvis de taler meget engelsk, går tiden til oversættelser fra børnene. Det samme gælder for de medarbejdere, der er vant til planlægning og dokumentation - de har meget ansvar, og ikke alle kan tale engelsk, ligesom der også er forældre, som kun taler begrænset engelsk eller slet ikke kan sproget, siger Elisabeth Sikemsen og fortsætter:

- Hvordan kan vi sikre forståelsen her? Det vil kræve ekstra personale at forklare og oversætte til forældrene.

Ikke en holdbar løsning

Elisabeth Sikemsen og Andreas Jessen er enige i, at det er vilkårene for pædagoger, der skal gøres noget ved, for at problemet med pædagogernes flugt kan løses.  

- Vores arbejdsvilkår og udfordringer i daginstitutionerne hænger sammen med de betingelser, vi har som ansatte. Vi påtager os stadig større ansvar uden en tilsvarende løn, og derfor er der mange pædagoger, der stopper, fordi de ikke kan få økonomien til at hænge sammen, siger institutionsleder Elisabeth Sikemsen.

Du kan læse mere om NPK's rapport om pædagogernes vilkår fra 2023 her