Nivi Olsen om krisen i KNR: Truer naalakkersuisut med mistillidsvotum

Nivi Olsen er langt fra tilfreds med, at naalakkersuisoq for kultur stadig ikke har løst problemet med manglende journalister i KNR.
- Hvis naalakkersuisut ikke kan løse det her problem, så tror jeg, de får problem med oppositionen, siger Nivi Olsen fra Demokraatit. Foto © : Sikkersoq Rosing Karlsen
20. november 2023 12:30

Hun har gjort det før, og nu truer Demokraatits Nivi Olsen med endnu et mistillidsvotum i sagen om mangel på journalister i KNR:

- Hvis ikke ministrene magter at løse så stort et problem, så skal det også have konsekvenser, siger hun.

Kunne du finde på at stille et mistillidsvotum igen?

- Hvis naalakkersuisut ikke kan løse det her problem, så tror jeg, de får problem med oppositionen. Og jeg er ikke bange for at stille krav og konsekvenser overfor naalakkersuisut, siger Nivi Olsen.

I foråret betød sagen et farvel til daværende naalakkersuisoq for kultur, Peter Olsen. Han gik selv af, efter at netop Nivi Olsen fremsatte mistillid i sagen, hvor hun mente, han havde været for passiv. Særligt fordi han forinden havde lovet at nedsætte en arbejdsgruppe, der skulle se på problemerne. Det skete aldrig.

Og her ni måneder efter at Aqqaluaq B. Egede (IA) satte i stolen og fik ansvaret for sagen, er der stadig ikke sket noget nyt. Der er hverken kommet arbejdsgruppe eller bedre arbejdsforhold for journalisterne i KNR. 

Sagen kort

KNR er i krise. 

Der mangler medarbejdere, og det betyder, at der vil bliver bragt færre artikler på knr.gl, Qanorooq er blevet forkortet i sendetid, og 18-radioavisen er en genudsendelse.   

Radioavisen er normeret til syv grønlandske journalister, men der er dog lige nu kun ansat tre. Samtidig har KNR i øjeblikket opslået syv ledige stillinger i nyhedsafdelingen i alt. 

Både KNR’s direktør Annga Lynge og bestyrelsesformand Mette Steenholdt har meldt ud, at de ikke ved, hvordan de skal løse den akutte medarbejdermangel.

Men måske er det helt store problem, at Aqqaluaq B. Egede ikke vil tage ansvaret på sig.

Han har både til journalisternes fagforening og KNR sagt, at det ikke er hans ansvar. I stedet har han henvist til naalakkersuisoq for finanser Erik Jensen (S). Det har han, fordi arbejdsgruppen blandt andet vil have til opgave at kigge på ansættelsesforhold og lønninger, som ifølge Aqqaluaq B. Egede er et finansanliggende. 

Men den forklaring giver Nivi Olsen ikke meget for:

- Det, at man smider ansvaret over til en anden minister, er ikke holdbart. Om det er Erik Jensen eller Aqqaluaq B. Egede, der skal løse problemet, så synes jeg, at der skal ske noget, siger hun og fortsætter:

- Hvis der ikke sker noget, så kommer der konsekvenser. Og jeg tror godt, de begge ved, at der kan komme store konsekvenser, hvis ikke de tager fat på problemet, siger hun.

Kulturordfører kalder på konsekvenser

Faktisk kalder de fleste af landets kulturordførere på handling i forhold til krisen i KNR. Og det har de faktisk gjort længe.

I foråret sagde daværende formand for Inatsisartuts kulturudvalg Doris J. Jensen (S), at der var behov for politisk indblanding.

- Udvalget har indkaldt naalakkersuisoq for kultur til samråd, fordi udvalget mener, at KNR har alvorlige problemer. Vi mener, at naalakkersuisut og TP (journalisternes fagforening, red.) skal finde en løsning, sagde Doris J. Jensen dengang.

Og det samme siger hendes efterfølger Najaaraq Møller (S) nu. Derfor ærgrer hun sig også over, at der stadig ikke er nogen udvikling i sagen om udfordringerne i KNR:

- Der er ikke sket noget i sagen siden foråret. Det er som om, at bolden ligger hos naalakkersuisut, men at de ikke rigtigt handler, siger hun.

Naleraqs medlem af kulturudvalget, Emanuel Nûko, vil også have naalakkersuisut på banen nu for at få løst de problemer, som har stået på i årevis. Tidligere har politikere gået ind og bestemt lønnen for offentligt ansatte – det samme bør gøres nu: 

- Der bør være en politisk indblanding. Naalakkersuisut, medieforbundet og grønlandske journalister bør forhandle om en hastig forbedring af arbejdsforholdene, siger Emanuel Nûko.

Demokratiet er truet

Emanuel Nûko mener nemlig ikke at Grønland kan klare sig uden KNR:

- Det er meget vigtigt, at der skal være flere grønlandske journalister, fordi der er mange i Grønland, der ikke kan snakke dansk, siger Emanuel Nûko.

I modsætningen til sine kollegaer i Inatsisartuts kulturudvalg mener IA’s medieordfører Mariia Simonsen - der værd at bemærke også er en del af bestyrelsen i TP - at det er op til KNR selv at løse problemerne:

-  Det ligger i hænderne på KNR’s bestyrelse at finde en vej ud af problemet. Det er tilsyneladende ikke noget problem at få grønlandske journalister til andre afdelinger i KNR, siger hun og fortsætter:

- Hvorfor lige netop nyhedsafdelingen er ramt så massivt, må være et centralt spørgsmål at afdække for stationens bestyrelse, siger Mariia Simonsen i et skriftligt svar til KNR. Hun har i to dage inden deadline ikke haft tid til at stille op til et interview.

Demokraternes Nivi Olsen mener, at de grønlandske politikere helt generelt ikke prioriterer journalistikken her i landet. Hvilket er meget alvorligt ifølge hende:

- De prioriterer det ikke åbenbart. Det er helt indlysende. Jeg undrer mig over, hvorfor naalakkersuisut ikke har gjort noget for at løse det store problem. Det er vigtigt, at de tager fat, siger hun og fortsætter: 

- Det betyder rigtigt meget. De fleste i Grønland – særligt ude på kysten – lytter og ser KNR i radioen og på TV. Det er der, man indhenter sin viden. Hvis det ikke leveres på en ordentlig måde, så mister demokratiet sin vigtige fjerde magt i samfundet. Og hvis vi først mister det, så står samfundet meget, meget svagt.