Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke går af

Efter kritik fra flere af partierne i Inatsisartut valgte Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke, Peter Olsen, at træde af i sag om mangel på grønlandsksprogede journalister.
Peter Olsen maj 2022
Peter Olsen er nu ikke længere Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke efter han træk sig på en forespørgselsdebat tirsdag aften. Foto © : GIF
Skrevet af Kim Hinrichsen
30. maj 2023 22:25

- Naalakkersuisoq for uddannelse, kultur, idræt og kirke indgav sin afskedsbegæring i starten af pausen. På baggrund af den overtager jeg foreløbigt arbejdet i ansvarsområdet.

Sådan sagde formanden for Naalakkersuisut, Mute B. Egede, tirsdag aften på talerstolen i Inatsisartut.

For under en forespørgselsdebat om fremtiden for grønlandsk journalistik blev naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke, Peter Olsen, med et fortid.

Befolkningen betaler prisen

Han valgte nemlig at trække sig efter flere partier i Inatsisartut havde udtalt kritik af hans håndtering af manglen på grønlandsksprogede journalister. Blandt andet Nivi Olsen fra Demokraatit, der efter mødet sagde:

- Man har svigtet området - meget. Og med hensyn til KNR har man ikke løftet opgaven.

Det var Nivi Olsen fra Demokraatit, der havde indkaldt til debatten tilbage i marts, da hun mente, at man nu havde ventet for længe på handling fra Peter Olsen. Og nu var tålmodigheden brugt op, og derfor skulle det have konsekvenser:

- Vi har ventet i ni måneder. Fordi opgaven skal løftes, da det rammer demokratiet, når de grønlandsksprogede journalister mangler. Det synes jeg ikke befolkningen skal betale yderligere for, så derfor lavede jeg et mistillidsvotum, og nu er han trådt tilbage.

Brudte løfter

For tirsdagens debat var ikke første gang, at problemet med for få grønlandske journalister har været taget op i Inatsisartut.

Fagbladet Journalisten skrev i Juni 2022 om, hvordan KNR havde været nødt til at skære i antallet af nyhedsudsendelser som direkte konsekvens af underbemandingen.

Det fik dengang naalakkersuisoq til at love, at der ville blive nedsat en arbejdsgruppe, som skulle se nærmere på, hvordan man kunne løse KNR's problem med at tiltrække grønlandske journalister. En arbejdsgruppe, som inden mødet endnu ikke var blevet nedsat.

Inden afstemningen om mistillid mod Peter Olsen, blev der holdt en kort pause. Det var under den, at Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke tog konsekvensen af kritikken og valgte at trække sig frivilligt.

Peter Olsen skrev selv følgende på Facebook efter mødet:

"Jeg valgte at søge afsked, da jeg følte, at jeg ikke længere har opbakning fra flertallet... Jeg har lyttet til kritikken fra Inatsisartut, velvidende at jeg har gjort mit bedste."