Kulturudvalget slår fast: KNR bør styrkes

Tirsdag indkaldte Kulturudvalget Peter Olsen, naalakkersuisoq for kultur, til et møde om KNR's fremtid.
Doris J. Jensen, formand for kulturudvalget, opfordrer Naalakkersuisut til at nedsætte en arbejdsgruppe, der skal se på KNR's fremtid. Foto © : Arctic Circle
09. marts 2023 13:46

Kulturudvalget er rungende enige: KNR er i knæ og skal have hjælp.

Det skriver Doris J. Jensen, formand for Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke i en pressemeddelelse.

- Et enigt udvalg mener, at der må findes konkrete løsninger på de udfordringer KNR oplever med at fastholde og rekruttere grønlandske journalister, og disse løsninger skal findes i et bredt samarbejde mellem Naalakkersuisut, Inatsisartut, KNR og de fagorganisationer, der repræsenterer medarbejderne, siger hun.

Derfor indkaldte udvalget tirsdag Peter Olsen (IA), naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke, til et møde om KNR's fremtid.

- Mødet var oplysende og Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke rakte hånden ud til Inatsisartutudvalget i et ønske om samarbejde, siger Doris J. Jensen.

Udvalget skriver, at de vil følge op på Peter Olsens håndsrækning for at sikre handling.

Opfordring til Naalakkersuisut

Kulturudvalget opfordrer også Naalakkersuisut til at nedsætte en arbejdsgruppe, der skal finde løsninger på de udfordringer og problematikker, KNR har.

Peter Olsen lovede nemlig at nedsætte sådan en arbejdsgruppe i Fagbladet Journalisten i juni 2022.

Men ni måneder senere har han stadig ikke indfriet løftet.

Og på grund af politikerens manglende handling skrev Oline Olsen, formand for Grønlands medieforbund, Tusagassiuinermi Sulisut Peqetigiifiat (TP), et åbent brev til Peter Olsen, der kritiserer situationen og lønnen ved KNR.

Han mener dog ikke, at han som naalakkersuisoq for kultur kan blande sig politisk i lønforholdene for KNR’s nyhedsjournalister.

Formanden for fagforbundet Sulinermik Inuussutissarsiuteqartut Kattuffiat (SIK), Jess G. Berthelsen, er dog uenig og forklarer, at Peter Olsen har alle muligheder for at blande sig.

Ni måneder med råb om hjælp

Den lave løn ved KNR har ført til mange opsigelser og  udskiftninger i nyhedsafdelingen.

- Det er ikke noget at sige til, at vi ikke kan tiltrække lokal arbejdskraft i den hastighed, vi ønsker, når folk kan finde jobs indenfor samme overenskomst som kommunikationsmedarbejdere og tjene 36.000 kroner mere om året, siger KNR's direktør, Karl-Henrik Simonsen.

Siden april 2022 har KNR løbende set sig nødsaget til at skære ned på mængden og varigheden af radioaviserne på grund af personalemangel.