SIK modsiger Peter Olsen i KNR sag: Politikere kan godt blande sig i lønnen

Peter Olsen mener, at han som naalakkersuisoq ikke kan blande sig i KNR's lønforhold. Formand for SIK Jess G. Berthelsen har dog ofte oplevet det modsatte.
Jess G. Berthelsen har i sine mere end 30 år som formand for fagforbundet SIK ofte oplevet, at politikerne blander sig i overenskomster. Foto © : KNR / Malik Brøns
Skrevet af Teitur Larsen
09. marts 2023 07:01

Peter Olsen fra Inuit Ataqatigiit (IA) mener ikke, at han som naalakkersuisoq for kultur kan blande sig politisk i lønforholdene for KNR’s nyhedsjournalister.

Men det kan han i allerhøjeste grad, siger formand for fagforbundet Sulinermik Inuussutissarsiuteqartut Kattuffiat (SIK), Jess G. Berthelsen.

- Jeg kan nævne flere eksempler, hvor vi har debatteret om for eksempel portørernes og pædagogernes løn, hvor politikerne blander sig for at forsøge at påvirke forhandlingerne, siger han til KNR.

Jess G. Berthelsen vil ikke forholde sig konkret til KNR’s situation, men taler ud fra sin mere end 30 års erfaring som formand for SIK.

Grønlands Medieforbund Tusaqassiuinermi Sulisut Peqetigiifiat (TP) har sendt et åbent brev til Peter Olsen, hvori TP’s formand Oline Olsen kritiserer naalakkersuisut for manglende politisk handling for at løse KNR’s nyhedsafdelings problemer.

KNR har svært ved at rekruttere og fastholde grønlandsktalende journalister, og har siden april skåret ned i tiden og antallet af radioavisudsendelser på grund af personalemangel.

Ifølge Oline Olsen er hovedårsagen, at lønnen er for lav, og at journalistuddannede kan tjene flere penge i andre kommunikationsjobs.

Selvom KNR hører under departementet for kultur, så kan Peter Olsen intet gøre, mener han.

I et lukket svar til TP, som KNR har fået indsigt i via journalisternes fagforening, siger Peter Olsen:

- Jeg kan således ikke intervenere i overenskomstforhold, som er et anliggende mellem arbejdsmarkedets parter.

Godt eller skidt?

Jess G. Berthelsen har ofte siddet ved forhandlingsbordet under offentlige overenskomster. Ud fra hans erfaring betyder det noget for forhandlingerne, når en politiker tager et offentligt standpunkt.

- Når politikerne siger, at de synes, at bestemte faggrupper skal have en højere løn, så påvirker det i allerhøjeste grad forhandlingerne, siger han

Men det er langt fra altid positivt, når en politiker blander sig i forhandlingerne, understreger Jess G. Berthelsen:

- Når enkelte politikere går ind og blander sig i, at enkelte faggrupper skal have højere løn, så går der kludder i forhandlingerne. Der er også mange andre, der skal have et lønloft. Selvfølgelig vil vi gerne have, at politikerne går ind og blander sig for at løfte et helt område, men ikke kun enkelte faggrupper.

Men det sker ofte, at poltikerne mener, at en bestemt faggruppe skal have højere løn.

- Vi kan bare se Naaja Nathanielsen og Aqqaluaq B. Egede, der blander sig i forhandlingerne omkring fængselsbetjente, hvor de mener, at naalakkersuisut skal give højere løn, siger Jess G. Berthelsen.

I sidste uge sendte naalakkersuisoq for justisområdet Aqqaluaq B. Egede fra IA og naalakkersuisoq for finans Naaja Nathanielsen fra IA et brev til den danske justitsminister Peter Hummelgaard fra Socialdemkratiet.

Her minder de Peter Hummelgaard om, at justitsministeren under den tidligere Mette Frederiksen-regering, Nick Hækkerup (S), var klar til at gøre et lønløft til grønlandske anstaltsbetjente permanent.

I brevet skriver de to politikere også, at lønnen bør være ens for statens ansatte, uanset om de udfører deres arbejde i Grønland eller Danmark.

Forhandlingsbordet

Peter Olsen mener, at han ikke kan blande sig i overenskomstafdelingens forhandlinger. Overenskomstafdelingen er en del af Departementet for Finans, som Naaja Nathanielsen er naalakkersuioq for.

Derfor er det hende, der står på det offentliges side af forhandlingsbordet, når der skal forhandles en overenskomst, forklarer Jess G. Berthelsen.

Hun skal så forhandle efter, hvad naalakkersuisut, som Peter Olsen er en den del af, bliver enige om.

- Jeg går ud fra, at man i naalakkersuisut snakker om, hvor stort et mandat Naaja Nathanielsen skal have, når der skal indgås en overenskomst med det offentlige, siger Jess G. Berthelsen.

KNR har forsøgt at få et interview med naalakkersuisoq Peter Olsen, men han oplyser, at han ikke har tid til et interview.

KNR arbejder ligeledes på at få et interview med naalakkersuisoq Naaja Nathanielsen.

De næste overenskomstforhandlinger mellem TP og Naalakkersuisut sker i 2024.