Kuupik Kleist om Peter Olsen: Problemerne forsvinder ikke, fordi naalakkersuisoq er gået af

Ifølge tidligere formand for Naalakkersuisut har Muté B. Egede nu en stor hastesag på sig.
kuupik V. Kleist
Hvem den nye naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke bliver, vides ikke. Når vedkommende er fundet skal de godkendes af Inatsisartut. Foto © : KNR/Marie Kristensen
02. juni 2023 11:12

Tirsdag aften gik Peter Olsen fra Inuit Ataqatigiit af som naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke.

Og det efterlader formanden for Naalakkersuisut, Muté B. Egede (IA), med en stor hastesag.

Det mener tidligere formand for Naalakkersuisut Kuupik Kleist

- Hvis det var mig, så ville jeg hurtigt finde en ny naalakkersuisoq, fordi opgaverne er temmelig store, siger han.

Kuupik Kleist forklarer, at Muté B. Egede nu står med tre muligheder. Han kan enten vælge en folkevalgt som ny naalakkersuisoq. Ellers kan han vælge en udefra Inatsisartut, men han kan også vælge at fordele ressortområderne blandt det eksisterende naalakkersuisut.

- En fordeling af opgaverne i Naalakkersuisut er dog ikke realistisk, siger Kuupik Kleist.

Hvornår får vi en ny naalakkersuisoq?

Formelt er Peter Olsen ikke trådt tilbage, da Inatsisartut først skal tage stilling til fratrædelsesbegæringen - om de kan godkende den eller ej. 

Når det er sket, skal den nye naalakkersuisoq godkendes af Inatsisartut.

Eftersom forårssamlingens sidste dag fandt sted 31. maj, samles Inatsisartut først igen til efterårssamlingen 22. september.

Men så længe kan Muté B. Egede ikke vente, mener Kuupik Kleist.

- Han må finde en, og så må han enten indkalde Inatsisartut ekstraordinært, eller så må de tage nogle nye beslutninger om elektronisk afstemning. Jeg tror ikke, det er en sag, der får lov til at hvile i lang tid, siger han.

Muté B. Egede har da også tidligere sagt, at han er fuld i gang med at finde en ny person til at overtage Peter Olsens post.

- Jeg regner helt bestemt med, at der snart vil ske noget. Når de er klar, vil det blive offentliggjort, sagde Mùte Bourup Egede onsdag til KNR.

En stor opgave

Peter Olsens fratrædelse skete efter en dramatisk debat i Inatsisartut, hvor han pludselig gik af under en pause.

Demokraatits Nivi Olsen havde inden mødet fremlagt et mistillidsvotum på baggrund af Peter Olsens manglende handling i sagen om maglen på grønlandsksprogede journalister hos KNR. 

Kritikken gik særligt på, at Peter Olsen tilbage i juni 2022 lovede at nedsætte en arbejdsgruppe, der skulle kigge på KNR’s fremtid, men arbejdsgruppen har endnu ikke set dagens lys.

Men inden det nåede til afstemning, tog Peter Olsen selv konsekvensen af kritikken og indgav sin anmodning om at træde tilbage. 

Peter Olsens afgang efterlader derfor et stort ansvar til den næste naalakkersuisoq, forklarer Kuupik Kleist.

- Det er en stor opgave, og jeg vil også mene, at den her lovet arbejdsgruppe skal nedsættes for at kulegrave hele området. Men jeg tror ikke, at det er noget, der kan løses med et fingerknips, siger han.

Muté B. Egede har selv overtaget Peter Olsens nu tidligere ressortområder, indtil en ny naalakkersuisoq udvælges.

Det vides ikke, hvem den næste naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke bliver. Kuupik Kleist selv regner med, at det bliver en fra IA, så flertallet på posterne vedholdes.

- Jeg har gået og tænkt over, hvem det bliver, men jeg tør ikke at gætte på nogen, siger han.