Grønlands medieforbund om Peter Olsen: Han har ikke taget problemet seriøst

Grønlands medieforbund håber på, at det kan være et skridt i den rigtige retning, at en ny naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke formentlig snart skal træde til.
Foto © : Henriette Simonsen
01. juni 2023 07:05

Det vakte stor opsigt, da Peter Olsen (IA) i går indgav sin afskedsbegæring fra posten som naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke.

Men for formanden for medieforbundet i Grønland, Tusagassiuinermi Sulisut Peqatigiiffiat (TP), Oline Inuusuttoq Olsen, giver afskeden anledning til stille optimisme:

Vi skal jo huske, at forandringer tager tid og er en proces. Jeg håber på, at det her kan være et skridt i den rigtige retning, når den nye træder til, siger hun til KNR.

Lagt op til mistillidsvotum

Det var under en forespørgselsdebat om fremtiden for grønlandsk journalistik, at Peter Olsen tirsdag valgte at trække stikket.

Flere partier i Inatsisartut havde nemlig udtrykt utilfredshed med hans håndtering af manglen på grønlandsksprogede journalister.

En utilfredshed som altså tirsdag kulminerede i, at flere partier i Inatsisartut besluttede sig for at afholde et såkaldt mistillidsvotum, hvor politikerne stemmer om, hvorvidt de har tillid til en given politiker.

Men inden afstemningen blev der holdt pause, og her besluttede Peter Olsen sig for, at trække sig fra posten:

- Naalakkersuisoq for uddannelse, kultur, idræt og kirke indgav sin afskedsbegæring i starten af pausen. På baggrund af den overtager jeg foreløbigt arbejdet i ansvarsområdet, sagde formanden for naalakkersuisut, Múte B. Egede (IA), efterfølgende.

Lønnen er det største problem

Spørger man Oline Inuusuttoq Olsen er det især lønningerne blandt journalisterne i KNR's nyhedsafdeling, der har været afgørende for debatten:

- Vi har jo sammenlignet, hvad journalisterne på KNR's nyhedsafdeling kan få i løn sammenlignet med informationsmedarbejdere i det offentlige. Her var der en klar forskel, som gør, at KNR slet ikke har mulighed for at fastholde ansatte sammenlignet med andre stillinger under samme overenskomst.

Der er dog også andre problemer, der ulmer under overfladen, siger Oline Inuusuttoq Olsen:

- Forholdene i KNR's nyhedsafdeling har været pressede over lang tid. Det er jo et tegn på, at man har presset økonomien over en længere periode. Og den her besparelse har konsekvenser i dag, hvor journalister og mediefolk arbejder under pres.

Tomme løfter

Peter Olsen lovede helt tilbage i juni 2022, at han ville nedsætte en arbejdsgruppe, der skulle kigge på KNR’s fremtid, og som skulle komme med løsningsmuligheder.

Men arbejdsgruppen har endnu ikke set dagens lys. Og det er vigtigt at holde fast i, når den nye naalakkersuisoq træder til, påpeger Oline Inuusuttoq Olsen:

- Han er fratrådt som naalakkersuisoq for området uden at have løftet opgaven. Uden at have fundet en løsning på problemerne. Det skal vi huske, når der kommer en ny naalakkersuisoq og tager over. Det er vigtigt, at vedkommende tager problemerne alvorligt, siger hun.

Hvad forventer du af en ny naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke?

- Problemerne er jo ikke løst. Der er ikke nogen, der har løftet opgaven med at finde løsninger. Jeg synes, at det er vigtigt at huske, at den næste person, der skal tage over området, skal tage sagen alvorligt og handle på det.