Kulturudvalget vil hæve lønnen for KNR’s nyhedsjournalister

Et enigt kulturudvalg opfordrer naalakkersuisoq Peter Olsen til at hæve lønnen for nyhedsjournalisterne i KNR.
Doris J. Jensen
Tirsdag indkaldte kulturudvalget i Inatsisartut naalakkersuisoq Peter Olsen i samråd. Foto © : KNR/Johansinnguaq Olsen
10. marts 2023 10:45

Inatsisartuts kulturudvalg er enige om, at lønnen til KNR’s nyhedsjournalister bør hæves.

- Ja, vi mener, at lønnen bør hæves. Det største problem er jo lønnen, og derfor mener vi, at vi skal samarbejde for at finde løsninger, siger Doris J. Jensen fra Siumut, der er formand for Udvalget for Kultur.

Tirsdag trak hun og resten af kulturudvalget naalakkersuisoq for kultur Peter Olsen fra Inuit Ataqatigiit (IA) i samråd, hvor de blandt andet opfordrede Peter Olsen til at hæve lønnen.

- Udvalget har indkaldt naalakkersuisoq for kultur til samråd, fordi udvalget mener, at KNR har alvorlige problemer. Vi mener, at naalakkersuisut og TP skal finde en løsning, siger Doris J. Jensen.

Arbejdsgruppe

Kulturudvalget opfordrer også naalakkersuisut til at nedsætte en arbejdsgruppe, der skal finde løsninger på de udfordringer og problematikker, KNR har.

- Problemet kan jo være større. Det kan også handle om personaleboliger. Derfor mener vi, at der er brug for en redegørelse og en arbejdsgruppe, der skal redegøre problemerne, siger Doris. J. Jensen.

Peter Olsen lovede tilbage i juni 2022 i Fagbladet Journalisten, at han vil nedsætte sådan en arbejdsgruppe.

Kort om sagen i KNR's nyhedsafdeling:

April 2022:

  • KNR skærer ned i antallet af radioaviser som følge af mangel på grønlandsktalende journalister.

Juni 2022:

  • Naalakkersuisoq for kultur Peter Olsen fra IA lover i Fagbladet Journalisten, at han vil nedsætte en arbejdsgruppe, der skal kigge nærmere på KNR's fremtid og komme med løsninger på KNR's problemer.

Februar 2023:

  • KNR har siden april fortsat med kortere og færre radioavisudsendelser.
  • Grønlands Medieforbund Tusaqassiuinermi Sulisut Peqetigiifiat (TP) sender et åbent brev til Peter Olsen, hvori TP’s formand Oline Olsen kritiserer naalakkersuisut for manglende politisk handling for at løse KNR’s nyhedsafdelings problemer.
  • Ifølge Oline Olsen er hovedårsagen til problemet, at lønnen er for lav, og at journalistuddannede kan tjene flere penge i andre kommunikationsjobs.
  • KNR’s direktør Karl-Henrik Simonsen bekræfter, at lønnen er det største problem for rekrutteringen af grønlandske journalister.

Marts 2023:

  • Peter Olsen sender et lukket svar til TP, hvori han siger, at han ikke kan blande sig i lønforholdene i KNR.
  • Formanden for fagforbundet SIK Jess G. Berthelsen forklarer, at politikere har alle muligheder for at blande sig.
  • Inatsisartuts kulturudvalg hiver Peter Olsen i samråd omkring KNR, hvor de opfordrer ham til at hæve lønnen og nedsætte en arbejdsgruppe.

Men ni måneder senere har han stadig ikke indfriet løftet.

Og på grund af politikerens manglende handling skrev Oline Olsen, formand for Grønlands medieforbund, Tusagassiuinermi Sulisut Peqetigiifiat (TP), et åbent brev til Peter Olsen, der kritiserer situationen og lønnen ved KNR.

Peter Olsen mener dog ikke, at han som naalakkersuisoq for kultur kan blande sig politisk i lønforholdene for KNR’s nyhedsjournalister - men der er SIK formand Jess G. Berthelsen uenig. Han har nemlig set det gang på gang, siger han til KNR. 

Hvad siger Peter Olsen?

Kulturudvalget har indkaldt TP til møde om KNR’s nyhedsafdelings situation fredag.

Peter Olsen vil ikke stille op til interview i KNR. Hvad sagde han til jeres løsningsforslag under samrådet?

- Vi har en procedure, hvor samrådene er lukkede, derfor kan jeg ikke udtale mig om, hvad han sagde under samrådet, men jeg kan henvise til den pressemeddelelse, vi har sendt ud, siger Doris J. Jensen.

Men den jo siger ikke noget om, hvad Peter Olsen gerne vil?

- Jeg kan sige, at naalakkersuisoq er samarbejdsvillig.

Så han er villig til at følge, hvad kulturudvalget mener, der skal gøres?

- Han skal selv sige, hvad han mener, men jeg kan sige, at han er villig til at samarbejde med os.

Naalakkersuisoq Peter Olsen vil ikke stille op til interview. Til KNR skriver han, at udvalgsmødet er et lukket møde og kun er for udvalgets medlemmer. Derfor har han ingen kommentarer til mødets indhold.