Ingen krydstogtturister i Sisimiut gør ondt på husflidskunstnernes pengepung

Ifølge Arctic Circle Business er Sisimiut gået glip af 30 millioner kroner i år, fordi der ingen krydstogtturister er kommet til byen.
Husflidsprodukter plejer at være et hit blandt turister. Men på grund af corona mangler husflidskunstnerne turistpenge i år. Foto © : KNR
06. oktober 2020 10:26

Sisimiut gik glip af cirka 30 millioner kroner, da coronavirusset forhindrede krydstogtskibe i at komme til byen i år.

Og det går også ud over de husflidskunstnerne, som henter en stor del af deres indkomst fra turister.

- De er ikke ankommet. Det er til at mærke for os alle sammen. Vores indkomst er meget lavere i forhold til sidste år, og den er meget lav, siger husflidskunstneren Barse Svendsen.

Det samme oplaver hans kollega Jens Abrahamsen:

Foto © : KNR

- Jeg mærker det rigtig meget. Handelen har ikke kunnet lade sig gøre, så det kan mærkes hos os allesammen, siger Jens Abrahamsen.

Der plejer at være mange krydstogtturister på værkstederne hos kunstnerne. Sidste år ankom 40, men på grund af den verdensomspændende coronakrise har krydstogtturismen haft en ualmindelig svær sommer.

Arctic Circle Business har lavet en undersøgelse, som viser, at krydstogtturisterne 3,5 - 4 millioner kroner på souvenirs og oplevelser i Sisimiut.

LÆS OGSÅ Arctic Circle Business: Sisimiut er gået glip af 30 millioner på grund af corona

Husflidskunstnerne får stadig penge for deres værker ved at sende dem udenbys. Men det dækker langt fra de manglende indtægter fra krydstogtturisterne, siger Jens Abrahamsen.

- Det er fint, for vi får lige nok til dagen. Men det er meget værre i forhold til tidligere, siger han.

LÆS OGSÅ Turistforening i Ilulissat om coronakrise: Det er en katastrofe

Men Barse Svendsen fortæller, at han nu har større muligheder for at fordybe sig i sine produkter.

- Jeg har ikke længere meget travlt. Jeg siger det sådan, at jeg kan lave mit arbejde i større fred og ro og gøre det lidt flottere, siger Barse Svendsen.