Turistforening i Ilulissat om coronakrise: Det er en katastrofe

Da coronavirus nåede frem til Grønland, stoppede turismen i Ilulissat. Vi mangler et krisecenter, siger formanden for foreningen.
Grønlands største turistdestination Ilulissat lider markant under coronakrisen. Det er en katastrofe, siger lokalforeningen. Foto © : KNR
11. juni 2020 05:33

Grønlands største turistdestination, Ilulissat, lider markant under coronakrisen.

- Der er ikke nogen mennesker, siger Aakattak Sandgreen, der er formand for den lokale turistforening i Ilulissat, Greenland Connectors.

20. marts blev flytrafikken ud af og ind til Grønland indstillet på grund af frygt for coronasmitte. Siden er der åbnet op for at rejse ud af landet igen, men indrejseforbuddet er blevet forlænget fra 31. maj frem til den 15. juni.

- Vores erhverv er fuldstændig kollapset. Kunsthåndværkere, turistguides, dem der holder kaffemik for turister og ikke mindst de mange restauranter og hoteller er alle i krise, siger Aakattak Sandgreen.

- Det er en katastrofe.

Har opgivet at ansøge

Hjælpepakker fra Selvstyret har været med til at beskytte virksomheder mod konkurser og massefyringer. Der er i hjælpepakkerne for eksempel afsat 50 millioner kroner til tab af indtægter i turisme- og hotelbranchen.

Det har hjulpet de mindre virksomheder, forklarer Aakattak Sandgreen.

Foto © : KNR
Formand for Greenland Connectors, Aakattak Sandgreen.


- Pakken har hjulpet de mindre og de mere heldige virksomheder. Men ikke de større. Det har hjulpet de erfarne, men ikke dem, der ikke har så meget erfaring. Jeg kender flere, der bare har opgivet at ansøge, siger han.

Ifølge Grønlands Statistik har hotellerne 32 procent færre bookinger i forhold til sidste år. Da der ikke kan komme turister, har turistaktørerne ellers håbet på større hjælp og mere vejledning fra det offentlige, som de dog oplever udebliver.

- Vi har ellers regnet med, at der kom et slags krisberedskab. Der er rigtig mange, der er i tvivl, og vi prøver og hjælpe dem. Men vi har for eksempel ikke adgang til deres bank, til deres kontoudtog, det hele er meget kompliceret.

- Derfor syntes jeg, at vi mangler en mere professionel hjælp fra det offentlige. Om det er kommunen eller selvstyret, er det underordnet.

Turistrådet er enig

Formanden for Turistrådet, Arne Neimann, i Ilulissat savner også hjælp fra det offentlige.

Han føler, at han ikke bliver forstået af Naalakkersuisut. Flere gange har han appelleret til politikerne om større forståelse. Dog uden større reaktion, forklarer han.

LÆS OGSÅ Appel fra Ilulissat til politikerne: Åbn landet for turister udefra

- Det føles som om at slå ind i en dyne, siger Arne Neimann. Han har været selvstændig i 40 år.

- Man vil nok kunne presse noget mere på over for landstyret, ingen tvivl om det. Jeg syntes ikke, de viser særlig god forståelse. Det skal dertil siges, det er bestemt ikke noget, vi har ønsket.

- Det er jo landstyret, som har pålagt: Kan i så lukke, der må ikke komme turister. Derfor burde det være dem, der først og fremmest kommer og hjælper os, siger Arne Neimann.

Den manglende opbakning, som turismeoperatørerne oplever, har dog ikke knækket branchen helt i Ilulissat:

- Kun håbet hjælper os lige nu, siger Aakattak Sandgreen.