Arctic Circle Business: Sisimiut er gået glip af 30 millioner på grund af corona

Ingen krydstogtskibe har været forbi Sisimiut denne sommer. Og det betyder, at byen er gået glip af millioner, mener erhvervsorganisation.
Krydstogtturismen har haft en ualmindelig svær sommer på grund af corona. Foto © : Arctic Circle Business
Skrevet af Christine Hyldal
05. oktober 2020 11:44

30 millioner kroner. 

Så meget vurderer erhvervsorganisationen Arctic Circle Business, at Sisimiut er gået glip af denne sommer. Grunden er, at der ikke har været nogle krydstogtturister i byen.

Sidste år ankom 44 krydstogtskibe til Sisimiut. De havde 12.000 passagerer med sig. 

Men i år har corona sænket sig som en stor klam hånd over hele verden, og krydstogtturismen har haft en ualmindelig svær sommer. 

-  Vi arbejder meget tæt med folk i turistbranchen. Deres indtjening er væk. De har været nødt til at fyre ansatte, nogle er nervøse for, hvordan de kan overleve frem til næste sommer, og nogle er begyndt at tænke over alternative indtjeningsmuligheder, siger Louise Lynge Berthelsen, der er direktør i Arctic Circle Business.

Fem dages karantæne

I Grønland har det været – og er det nu igen – et krav, at turister er fem dage i karantæne, når de ankommer. Og det er i sagens natur ikke muligt for krydstogtturister, der blot går i land og bevæger sig rundt i nogle få timer, inden de sejler væk igen.

Ifølge en undersøgelse, som Arctic Circle Business har fået lavet, over hvor meget Sisimiut tjener på krydstogtskibene, er byen gået glip af 30 millioner kroner i år. Og det er primært indtægter fra det brændstof, skibene tanker, som byen ikke har fået.

LÆS OGSÅ Nye krav kortslutter krydstogter for turister

Undersøgelsen er lavet på den måde, at Arctic Circle Business har spurgt alle, der arbejder med turisme i Sismiut, hvor meget de tjente på turisterne sidste år. 

- Nogle kan negligere det og sige: Det er så lidt, vi tjener lokalt på krydstogtturisme. Men når de store skibe kommer ind og tanker, så er det en stor del af byens indtjening, siger Louise Lynge Berthelsen.

Service for 26 millioner 

Sisimiut har nemlig gode kajforhold, og ifølge Arctic Circle Business betaler skibene 26-27 millioner kroner for at blive serviceret. 

Turisterne ligger 3,5 – 4 millioner kroner på turistoplevelser og souvenirs. 

Det svarer til, at en krydstogtturist i gennemsnittet ligger 312 kroner for oplevelser og souvenirs, og at et krydstogtskib gennemsnitligt køber service for cirka 602.000 kroner, når de lægger til kaj i Sisimiut.