Nye krav kortslutter krydstogter for turister

Selvstyrets skærpede krav til krydstogtskibe får store konsekvenser for landets krydstogtturisme, lyder det fra Visit Greenland.
Selvstyrets nye krav til passagerskibe bremser krydstogtsturismen, vurderer Visit Greenland. (Arkivfoto).
Skrevet af Anders Dall
23. juli 2020 11:05

- Det er en de facto lukning af krydstogtturismen i år.

Sådan lyder reaktionen fra Visit Greenlands direktør, Julia Pars, efter at Grønlands Selvstyre har indført nye regler for krydstogtskibe.

Passagerskibe må nemlig ikke ankomme til Grønland, hvis de inden for 14 dage før ankomst, har lagt til ved en udenlandsk havn. Forbuddet fremgår i en bekendtgørelse om betingelser for indrejse til Grønland, som trådte i kraft den 21. juli. 

LÆS OGSÅ Turistråd om genåbning: Det er for sent nu

Ifølge Julia Pars sejler krydstogtskibe normalt to til tre dage, inden de lægger til et sted. Derfor rammer kravet om 14 dages karantæne til havs særligt hårdt. 

- Det vil betyde, at der ikke kommer nogen krydstogtsskibe eller lystfartøjer. Det er de færreste krydstogtsgæster og krydstogtsrederier, der synes, at det er spændende nok at sejle rundt ude på havet i 14 dage uden at se nogen attraktioner og uden at gå i land nogen steder, siger Julia Pars.

Benspænd for krydstogtturismen

Grønland modtager normalt cirka 50.000 krydstogtturister om året. De fleste skibe kommer i højsæsonen, der strækker sig hen over sommeren.

Inden coronakrisens indtog havde Visit Greenland registreret omkring 400 anløb fra krydstogtskibe, som ønskede at lægge til i Grønland. Men coronakrisen har betydet, at rederierne har annulleret de planlagte rejser. På nuværende tidspunkt er tallet faldet til 100, forklarer Julia Pars. Hun peger på, at den nye bekendtgørelse fra selvstyret betyder, at det tal formentlig vil falde yderligere:  

- Vi forventer, at de alle sammen annullerer deres anløb, fordi det simpelthen ikke er interessant for gæsterne at sejle rundt 14 dage uden at komme i land nogle steder, siger hun.

LÆS OGSÅ Grønland åbner igen: Fra i næste uge er der fri indrejse

Direktøren hæfter sig ved, at forbuddet mod at anløbe en udenlandsk havn også omfatter Færøerne og Island.

- Hverken på Færøerne eller Island må de gå i land, hvor der ellers er fri indrejse p.t., og hvor man også kan blive COVID-19 testet. Så vi forstår det som en de facto lukning af krydstogtturismen i år.

Forskelsbehandling

Tirsdag lempede Grønland på landets restriktioner, så der ikke længere er begrænsninger på, hvor mange, der må rejse ind i landet med fly. Flypassagerer skal dog stadig fremvise en negativ coronatest inden afgang og have udfydt Sumut blanketten. 

LÆS OGSÅ Air Greenland om genåbning: Nu skal vi tilbage på vingerne

Ifølge Visit Greenland-direktøren burde der ikke være forskel på de krav, som fly- og krydstogtpassagerer til Grønland bliver mødt med. 

Jeg synes, det er ærgerligt for krydstogtsturismen, for man kunne i princippet have stillet samme krav til krydstogtskibe, som man gør til turister der kommer via fly. For eksempel at det kun er passagerer fra godkendte lande, og at det kun er anløb til udvalgte byer og havne, siger Julia Pars.