Ekspert: Tilspidset konflikt i Siumut

Vittus Qujaukitsoqs kritik af Danmark i avisen Politiken tyder på intern splid i Siumut og Naalakkersuisut. Og med opbakning fra tidligere Siumutformænd og en undsigelse fra Kim Kielsen er konflikten i regeringspartiet nu tilspidset, vurderer politisk ekspert.
Foto © : KNR
15. december 2016 15:46

Tirsdag morgen rasede naalakkersuisoq for udenrigsanliggender over Danmarks arrogance i avisen Politiken.

Efterfølgende meldte naalakkersuisutformand Kim Kielsen ud, at det ikke er Naalakkersuisuts politik, men at man påskønner samarbejdet med Danmark.

LÆS OGSÅ Vittus svækker demokratiet med udtalelser

Og det tyder på, at der interne gnidninger i Siumut og at Kim Kielsen sandsynligvis må finde en løsning, siger adjunkt i historie ved Ilisimatusarfik, Jens Wendel-Hansen.

- Jeg tror ikke Kim Kielsen i længden kan sidde med en naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, som fra Kim Kielsens synspunkt må betragtes som et løstgående missil, siger han.

LÆS OGSÅ Vittus´ udtalelser er uovervejede

For når Vittus Qujaukitsoq, som både er medlem af Naalakkersuisut og fra samme parti melder noget ud, der ikke aftalt med partiet, så fremstår partiet mindre samlet og stærkt, siger Jens Wendel-Hansen.

- Det må være fordi der er en større interesse i at få sit eget politiske budskab ud, end at holde regeringen og partiet samlet, siger han.

LÆS OGSÅ Vittus skal stå skoleret for udvalg

De to tidligere Siumutformænd, Aleqa Hammond og Lars Emil Johansen har efterfølgende bakket Vittus Qujaukitsoq op på facebook. Og det forstærker de interne gnidninger i partiet, siger Jens Wendel-Hansen.

- Det vil jeg nok se som en skærpelse af konflikten internt i Siumut, siger han.

LÆS OGSÅ Lars-Emil roser Qujaukitsoq

Ifølge Jens Wedel-Hansen har man set, at konflikter bliver løst fredsommeligt, selvom de var tilspidsede.

- Men sagen er, at man i hvert fald lige i øjeblikket står konfronteret meget hårdt overfor hinanden. Fordi det er forskellige synspunkter, og fordi Kim Kielsen faktisk har været ude og undsige sin Naalakkersuisoq for undenrigsanliggender, siger han.

LÆS OGSÅ Kim Kielsen afviser udmeldelse af Rigsfællesskabet