Kim Kielsen afviser udmeldelse af Rigsfællesskabet

Kim Kielsen afviser grønlandske trusler om udmeldelse af Rigsfællesskabet og understreger i stedet vigtigheden af fælleskabet mellem Grønland, Færøerne og Danmark.
Foto © : KNR
13. december 2016 17:51

I en pressemeddelelse fra formanden for Naalakkersuisut reagerer Kim Kielsen på de artikler fra Politiken, hvor naalakkersuisoq for udenrigsanliggender Vittus Qujaukitsoq kritiserer Danmarks håndtering af sager, der berører Grønland.

- Det har ikke været drøftet og vedtaget i Naalakkersuisut at stille en udmeldelse af Rigsfællesskabet op som svar på en eller flere aktuelle uenigheder mellem Naalakkersuisut og regeringen. Det forventer jeg heller ikke vil komme på tale, skriver Kim Kielsen i pressemeddelelsen.

LÆS OGSÅ Vittus’ kritik vækker undren på Christiansborg

I stedet understreger Kim Kielsen, at samarbejdet med Danmark er væsentligt for Grønlands udvikling.

- Generelt er det min opfattelse, at vi skal værne om og udbygge samarbejdsrelationerne mellem Naalakkersuisut og den danske regering til fordel for begge parter og til gavn for Grønlands udvikling. På samme måde bør vi værne om og gøre brug af vores internationale samarbejdsrelationer, skriver han.

LÆS OGSÅ Man opnår ikke respekt ved at skælde ud

Han gør det desuden klart, at flere af synspunkterne i artiklerne fra avisen ikke er drøftet eller vedtaget i Naalakkersuisut.

- Det har ikke været drøftet og vedtaget i Naalakkersuisut at kræve den amerikanske tilstedeværelse i Grønland bragt til ophør, skriver Kim Kielsen.

LÆS OGSÅ Først bekymret når kritikken kommer fra Kielsen

Samtidig peger han dog også på, at samarbejdet i Rigsfælleskabet til tider kan være vanskeligt.

- Der er bestemt situationer, hvor vi synes, at den danske regering og de enkelte ministre burde gribe en opgave eller en situation anderledes an, og hvor det er nødvendigt for os at markere vores ønsker og synspunkter. Der er også situationer, hvor det er vanskeligt at nå til enighed, skriver han.

Det har ikke været muligt at få et interview med Kim Kielsen, hverken for at følge op på Vittus Qujaukitsoqs udtalelser eller Kim Kielsens egen skriftlige reaktion.

LÆS OGSÅ Danmarks arrogance er altødelæggende