Vittus: Danmarks arrogance er altødelæggende
Den grønlandske regering, Naalakkersuisut, beskylder i et usædvanligt hårdt angreb Danmark for at ignorere Grønlands ønsker om mere selvbestemmelse.
Frustrationen kan i sidste ende betyde, at Grønland melder sig helt ud af kongeriget.
Det siger udenrigsminister Vittus Qujaukitsoq i et interview med Politiken.
- Arrogancen er altødelæggende for vores relationer i rigsfællesskabet, siger han til avisen.
Den første aftale mellem Danmark og USA om amerikanske baser i Grønland har ledt til "et sammensurium af 75 års opsparet frustration og afmagt", siger Qujaukitsoq.
Grønland er blevet snydt for kompensation for at have lagt jord til baserne, der kun har givet "ballade og forurening", mener udenrigsministeren ifølge Politiken.
LÆS OGSÅ De afgørende skridt mod selvstændighed mangler
Imens har Danmark fået både mere indflydelse og rabat på sit Nato-medlemskab, lyder anklagen.
Samtidig holdes Grønland uden for indflydelse, når det gælder landets vigtigste erhverv, fiskeriet.
Danmark nægter at lade Grønland blive medlem af overnationale organisationer som Nafo og NEAFC, der regulerer fiskeriet i Nordatlanten, mener Qujaukitsoq.
Grønland oprettede i oktober et departement for selvstændighed.
Og måneden efter vedtog et enigt parlament en erklæring om, at forsvarsaftalen mellem USA og Danmark skal genforhandles, så Grønland får mere ud af at lægge jord til Thulebasen.
Forsoningsmøder mellem den danske regering og Naalakkersuisut har ikke hjulpet, og 1. december mødtes Vittus Qujaukitsoq alene med Nato's generalsekretær, Jens Stoltenberg, for at forklare ham om kravet om en ny forsvarsaftale.
LÆS OGSÅ Danmark skal støtte ønsket om selvstændighed
Politiken har forelagt interviewet for statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der er minister for rigsfællesskabet. Men han ønsker ikke at udtale sig.
Det vil udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) dog gerne:
- Kritikken (...) finder jeg hverken rimelig eller konstruktiv, skriver han i en mail til Politiken.
- Jeg kan ikke genkende den tilgang af arrogance, som Vittus Qujaukitsoq giver udtryk for. Vi har klart sagt, herunder i regeringsgrundlaget, at det er centralt for regeringen i samarbejde med selvstyret at håndtere de vigtige sager om Thulebasen og Camp Century. Det skal vi gøre i et fortsat tæt og konstruktivt samarbejde, hvor vi bevarer fokus på løsninger.
/ritzau/