Forsker Danmark skal støtte ønsket om selvstændighed

Danmark skal i højere grad støtte Grønlands ønske om selvstændighed, og de grønlandske politikere skal blive langt bedre til at forklare præcist, hvad det er for en selvstændighed, som de gerne vil have. Det konkluderer en dansk forsker i en ny bog om Grønland.
Foto © : Institut for Statskundskab, Københavns Universitet
Skrevet af Thomas Munk Veirum
26. august 2016 12:06

- Man kunne fortælle en ny historie: At det faktisk er et fælles mål at gøre Grønland selvstændigt, siger Ulrik Pram Gad, lektor ved Center for arktisk forskning på Aalborg Universitet.

Han har forsket i forholdet med Grønland og Danmark i mere end 10 år, og er tidligere ansat i det daværende hjemmestyre i udenrigsdirektoratet.

I en ny bog - National Identity Politics and Postcolonial Sovereignty Games, Greenland, Denmark, and the European Union - om forholdet mellem Grønland og Danmark konkluderer han, at der er behov for, at danske politikere og det, Ulrik Pram Gad kalder det officielle Danmark, i højere grad anerkender og støtter Grønlands ønske om selvstændighed.

Læs også Espersen revser Grønlands økonomi

- Hvis man omfavner det som noget, vi sammen arbejder hen i mod, så tror jeg, at rigsfællesskabet vil få en større legitimitet, fordi Danmark omfavner ideen om, at det principielt er noget midlertidigt, at Grønland ikke er selvstændigt.

Konkret mener Ulrik Pram Gad, at den meget omtalte Taksøe-rapport, der er et oplæg til kommende dansk udenrigspolitik, er et eksempel på de udfordringer, der er i forhold til at få skabt en fælles historie.

Læs også Vittus: Taksøe-rapport er skræmmende læsning

- Så snart man taler om at være en Arktisk stormagt, så taler man om Kongeriget Danmark, og så slipper man for at forholde sig til, at Grønland har en selvstændig interesse eller et ønske om at blive selvstændigt, siger Ulrik Pram gad og fortsætter:

- Der mangler det officielle Danmark lige at acceptere det ønske. I min analyse er det en forudsætning for, at Rigsfællesskabet ikke pludseligt skal snuble, siger Ulrik Pram Gad.

Læs også Løkke respekterer ønske om selvstændighed

Læs også Ordstrid på Christiansborg om forfatningsarbejde

På grønlandsk side bør politikerne også blive bedre til at beskrive, hvordan en fremtidig selvstændighed skal se ud. En såkaldt free association-aftale er blevet nævnt, men ifølge Ulrik Pram Gad har de grønlandske politikere – hvoraf flertallet er enig om, at selvstændighed er ”målet” - forsømt at forklare, hvordan selvstændigheden skal fungere i praksis.

- Hvad det egentlig er for en ordning, man gerne vil ha, og hvad det er for et forhold Grønland i sidste ende ønsker at have til Danmark, udover at man formelt vil være selvstændig, siger Ulrik Pram Gad.

Læs også TAKSØE-RAPPORT Færøerne overvejer eget udenrigsnotat