Lars Løkke: Først bekymret når kritikken kommer fra Kielsen

Statsminister Lars Løkke Rasmussen ser frem til at diskutere Vittus Qujaukitsoqs kritik af Danmark med formanden for naalakkersuisut, Kim Kielsen.
Foto © : Jonas Fievé/KNR
13. december 2016 11:31

Statsministeren blev tirsdag eftermiddag konfronteret med den kritik naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq, retter mod Danmark i et interview, der er bragt på forsiden af Politiken tirsdag.

I interviewet siger Qujaukitsoq blandt andet, at Danmarks forhold til grønlandske mærkesager ødelægger forholdet mellem de to lande:

- Arrogancen er altødelæggende for vores relationer i rigsfællesskabet, siger han blandt andet.

Kan ikke genkende kritik

Tirsdag eftermiddag fik statsminister Lars Løkke Rasmussen mulighed for at forholde sig til kritikken. Det skete på et kort pressemøde efter en debat i Folketingssalen.

- Det er ikke noget, jeg kan genkende i forhold til den dialog, jeg selv har med landsstyreformand Kim Kielsen, men det er klart, at jeg hører jo, hvad han siger, og derfor vil det også være et naturligt emne, når jeg næste gang mødes med Kim Kielsen. Det varer ikke ret længe for jeg mødes jævnligt med ham, siger Lars Løkke.

- Jeg har indtryk af, at vi har et godt og tillidsfuldt samarbejde, og det ønsker jeg også, vi skal opretholde i fremtiden.

LÆS OGSÅ Danmarks arrogance er altødelæggende

Truer med at smide amerikanere ud

Qujaukitsoq truer i interviewet med at smide amerikanerne ud af Thulebasen, hvis den danske regering ikke i højere grad varetager Grønlands intereresser overfor blandt andet USA. Den trussel tager statsministeren dog med sindsro i første omgang.

- Jeg har ikke hørt den kritik fra landsstyreformanden. Jeg tror, det er både i dansk og grønlandsk og dermed også rigsfællesskabets interesse, at vi samarbejder omkring udenrigspolitikken, lyder det fra Løkke.

- Jeg ville have været rigtig bekymret, hvis det var landsstyreformanden, der havde kritiseret den danske regering med det her ordvalg. Nu tager jeg det med som nogen bemærkninger, som sikkert er følte, men som jeg ikke synes er konstruktive, og så vil jeg selvfølgelig vende det med Kim Kielsen når vi mødes næste gang, siger statsministeren.