Kommentator: Vittus svækker demokratiet med udtalelser

Naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoqs trusler om at melde Grønland ud af rigsfællesskabet og smide USA ud af Thule uden at drøfte det med hverken naalakkersuisut og inatsisartut er en svækkelse af demokratiet.
Sten Lund
Foto © : KNR / Paarnaq Hansen
15. december 2016 13:40

Det siger politisk kommentator Sten Lund.

- Jeg vurderer, at det er farligt for demokratiet, siger politik kommentator Sten Lund.

I et interview til Politiken beskylder Naalakkersuisoq for udenrigsanliggender Danmark for ikke at tage ansvar for oprydning af baserne i Grønland, og siger at "arrogancen er altødelæggende for vores relationer i rigsfællesskabet".

Qujaukitsoqs udtalelser er dog ikke blevet drøftet hverken i Naalakkersuisut eller Inatsisartut. Og det svækker demokratiet, mener den politiske kommentator.

- Det kan vurderes som en fratagelse af demokratiet, når en naalakkersuisoq råber op uden at befolkningen bliver hørt, siger Sten Lund.

Hvis man skal bane vejen mod selvstændigheden på en god måde, er det vigtigt at holde en moden tone i mellem parterne i Rigsfællesskabet, mener han.

- Vi skal føre vores forhandlinger på en ordenlig måde, uden at skælde hinanden ud og true med at melde os ud af Rigsfællesskabet, så snart vi mener, at nogen ikke har gjort det godt. Vi skal have en moden tone, og det er det, vi skal passe på nu, siger den politiske kommentar til KNR.