Espersen: Urealistisk med amerikansk finansieret selvstændighed

Det er helt hen i vejret, når Vittus Qujaukitsoq gør forhåbninger om, at USA med Trump i spidsen vil finansiere Grønlands selvstændighed med investeringer i olie- og gasudvinding. Det siger Dansk Folkeparti og De Radikale til KNR.
Foto © : Toqqorsivik/Arkiv
15. december 2016 05:28

- Det er jo ikke Trump, der søger efter olie. Det er olieselskaberne. Og det har én efter én trukket sig fra Grønland af alle mulige forskellige grunde, men mest på grund af de arktiske forhold, der gør det ret umuligt at udvinde olie fx i Nordøstgrønland andet end måske to måneder om året.

For sent ude

Ifølge det canadiske medie Nunatsiaq Online har naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq, på en tale under Arctic Circle Forum i Quebec, Canada, i denne uge udtrykt optimisme i forhold til Trumps regering.

Den vil nemlig kunne støtte Grønlands ønske om selvstændighed gennem hjælp til en intensivering af olie- og gasudvinding i Grønland, håber Qujaukitsoq.

Men Vittus Qujaukitsoq er 20 år for sent med planen, mener Søren Espersen.

- Det er en misforståelse. For oliepriserne er nu engang dér, hvor olieprisen er. Og havde det været for 20 år siden med de oliepriser, man havde, kunne det måske være - måske - være realistisk at søge efter olie fx i Nordøstgrønland, hvor der notorisk er mest. Men med de priser, der er lige nu, kan det simpelthen ikke lade sig gøre, siger han og tilføjer:

- Det kan ikke engang betale sig at udvinde olie fra Nordsøen, siger han med henvisning til, at Mærsk Oil allerede har lukket flere oliefelter i Nordsøen på grund af for lav indtjening.

Stadig venner

Også tidligere udenrigsminister og nu grønlandsordfører for De Radikale, Martin Lidegaard, undrer sig over udmeldingen fra Vittus Qujaukitsoq:

- Det er da også et fromt håb om, at der skal komme flere investeringer til Grønland. Min egen vurdering er nu den, at med den meget lave efterforskningsaktivitet, der er på olieområdet i Grønland, tror jeg, at det vil være et vigtigere skridt at tage for hele Rigsfællesskabet at prøve at sikre flere investeringer både i at udvikle mineraler på langjorden og skaffe flere penge til udvikle turismen og fiskerierhvervet.

Trods talen i Canada og gårsdagens kritik af Danmark fra Vittus Qujaukitsoq i Politiken mener Espersen, at forholdet mellem Danmark og Grønland fortsat er godt.

Men at der skal fokus på en mere konstruktiv dialog frem for et ‘udbrud’, som dét fra Qujaukitsoq, som Espersen kalder kritikken.

- I mine øjne (er forholdet, red.) fortræffeligt. Vi har et forhold til hinanden, hvor vi kan sige ting til hinanden, men man behøver ikke underløbe hinanden på den måde.