Aki-Matilda Høegh-Dam fra Siumut er tilfeds med indholdet om Grønland og rigsfællesskabet i den nye aftale, som danner grundlaget for en nyt regering i Danmark.Foto: Paalu Møller

Aki-Matilda Høegh-Dam: Tilfreds med politisk aftale bag S-regering

Det nyvalgte folketingsmedlem, Aki-Matilda Høegh-Dam fra Siumut, er tilfreds med de to en halv linje om rigsfællesskabet, som røde partier i Folketinget har indgået som grundlag for en ny regering i Danmark.

Afsnittet fylder kun lidt over to linjer i en 18 siders lang tekst.

Alligevel er Siumuts Aki-Matilda Høegh-Dam, der netop er startet i Folketinget, glad for de ord, der står om rigsfællesskabet i samarbejdsaftalen bag en ny, dansk regering med Mette Frederiksen som statsminister.

LÆS OGSÅ Forhandlinger om ny regering er i gang

- Det, vi har snakket om, er med. Man kan selvfølgelig godt argumentere for, at det er lidt for overordnet. Men jeg synes, det er meget konkret at sige, at man skal udvikle de danske ansvarsområder (i Grønland, red.), og det er jo sådan noget, som jeg går meget ind for. Så det er jeg meget glad for står, siger Aki-Matilda Høegh-Dam.

På side to i aftalen står: 

- Danmark er også en del af Rigsfællesskabet. En ny regering ønsker et ligeværdigt, positivt og styrket partnerskab i Rigsfællesskabet baseret på tillid og gensidig respekt. I fællesskab med Grønland og Færøerne vil vi udvikle danske ansvarsområder.

Du kan læse hele aftalen her: Retfaerdig_retning_for_danmark_2019-06-25_endelig.pdf

LÆS OGSÅ Mette Frederiksen lover en undskyldning til eksperimentbørnene

Til sammenligning fyldte rigsfællesskabet lidt over en halv A4-side i den nu tidligere VKLA-regering under Lars Løkke Rasmussen.

Siumut har inden valget lovet at støtte Socialdemokratiet i en ny regering. Og under forhandlingerne har både Siumut og IA haft mulighed for at være med til at formulere teksten.

S: Vigtigt at understrege Danmarks ansvar

Aki-Matilda Høegh-Dam bider særligt mærke i, at et flertal i Folketinget vil udvikle de 32 områder, som staten i dag har det politiske og økonomiske ansvar for i Grønland.

- Selv om det er en selvfølge, har det ikke altid været en selvfølge for de tidligere regeringer at udvikle de ansvarsområder. Nu står det ikke kun i selvstyreloven, men nu også i denne aftale, at lige meget hvad, skal vi have et ligeværdigt og positivt styrket partnerskab. Det kan man nu ikke komme uden om uanset hvad.

LÆS OGSÅ Rapport om lønforskelle er et halvt år forsinket

Hun mener, at det er et godt udgangspunkt at starte et politisk samarbejde med en ny regering på.

Og hun vil som noget af det første arbejde for større udenrigspolitisk frihed for Grønland, lige løn til blandt andre politi- og anstaltsbetjente og bedre forhold for udsatte børn og unge i Grønland.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt