Mette Frederiksen lover en undskyldning til eksperimentbørnene

Hvis Mette Frederiksen bliver statsminister, vil hun som det første sige officielt undskyld til de grønlandske børn, der blev tvunget væk fra deres forældre og sendt til Danmark i 1951.

Hvis Mette Frederiksen (S) bliver Danmarks næste statsminister, vil hun give en undskyldning til eksperimentbørnene. 

Det sagde hun tidligere i dag i en tale på Folkemødet på Bornholm. 

I størstedelen af talen taler hun om at give en undskyldning til Godhavnsdrengene. De boede på opdragelsesanstalten i Tisvildeleje i Nordsjælland i 1960'erne og blev udsat for systematiske tæsk, lussinger, seksuelle overgreb og endda medicinske forsøg. 

Det slog den uvildige undersøgelse "Godhavnsrapporten" fast i 2011.

- Jeg vil ikke alene sige ja til at give Godhavnsdrengene en undskyldning. Jeg vil også sige ja (til en undskyldning, red.) til de grønlandske børn, der blev udsat for at blive tvunget til at være danske, siger Mette Frederiksen. 

Faktisk er det ikke første gang, at Socialdemokratiet lover en undskyldning til Eksperimentbørnene. Partiets grønlandsordfører, Karin Gaardsted, har lovet det samme fra Folketingets talerstol i foråret. 

Endelig, endelig!

- Det er en fantastisk nyhed. Og jeg håber, at dem der har været med i det her, både som familie og de, der som stadig lever i dag kan få noget godt ud af det. Det håber jeg virkelig, siger Siumuts nyvalgte folketingsmedlem, Aki-Mathilda Høegh Dam.

- Endelig, endelig, vi har snakket om det i så lang tid. Og nu har vi for det første en statsministerkandidat, der endelig anerkender de problemer. Og de skal anerkendes før vi sammen kan komme videre og skabe et reelt samarbejde, uanset selvstændighed. Og det er også en af vores mærkesager fra Siumut, så jeg er rigtig rigtig stolt af, at det sker noget. Det er noget vi allesammen, hele befolkningen, skal være stolte af, siger hun.

Spydspidser i Grønland

For 68 år siden måtte 22 grønlandske børn sige farvel til deres familier for at blive sendt til Danmark. Her skulle de lære dansk sprog og kultur og senere sendes tilbage til Grønland som spydspidser i en modernisering af landet.

De fleste af børnene kom dog aldrig tilbage til deres familier. De blev placeret på et børnehjem i Nuuk efter opholdet i Danmark, hvor de havde mistet deres modersmål.

I februar i år blevet sagen igen trukket frem af gemmerne, hvor både et af børnene fra eksperimentet og flere politikere krævede en undskyldning fra både danske og grønlandske myndigheder.

Udredning er på vej

En undskyldning blev det ikke til, men formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, og den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen, aftalte i stedet at få lavet en udredning af omstændighederne ved eksperimentet.

Derfor har departementet for Sociale anliggender og Socialministeriet nu i fællesskab offentliggjort et kommissorium for, hvad der skal undersøges.

Men nu kan det altså være, at en undskyldning alligevel er på vej – i hvert fald hvis Mette Frederiksen bliver statsminister. 

- Hvis nogen spørger mig: Hvad er det første, du vil gøre, hvis du bliver statsminister - så vil jeg svare, at jeg på vegne af vores fortid, nutid og fremtid vil give dem en officiel undskyldning, lød det fra Mette Frederiksen i dag. 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt