Kalaallit Airports: Frygt for Kina-interesse er overdrevet
Præcisering 9. juli: Betegnelsen "kinesisk bygherre" er skiftet ud med "kinesisk entreprenør", da det retteligt er Kalaallit Airports A/S, der er bygherre på lufthavnsprojekterne.
I bestyrelsen hos Kalaallit Airports har man noteret sig de seneste måneders advarsler fra den danske regering og Forsvarets Efterretningstjeneste mod at vælge det kinesiske selskab, China Communication Construction Company (CCCC), til at bygge lufthavne i Nuuk, Ilulissat og Qaqortoq.
Men det får ikke bestyrelsen i Kalaallit Airports til at ændre kurs, siger bestyrelsesformand Johannus Egholm Hansen.
- Det lader vi os ikke afskrække af, da vi ikke driver politik, men har til opgave at bygge nogle lufthavne bedst muligt og billigst muligt. Selv har jeg mere end svært ved at se, hvad det sikkerhedspolitiske element, som nogle politikere har været fremme med, er i sagen.
LÆS OGSÅ Jagt efter lufthavns-investorer er sat på pause
Selskabet, som vinder byggekontrakten, vil få til opgave at opføre lufthavnsterminaler og landingsbaner, mens Kalaallit Airports skal stå for driften. Derfor anser Johannus Egholm Hansen frygten for CCCC som overdrevet.
- De skal ikke bidrage med noget som helst andet end at bygge nogle lufthavne. Så derfor har jeg stadig svært ved at forholde mig til den frygt, som nogen gerne vil fremstille om kinesisk indflydelse i Arktis gennem dét at få en tidsbegrænset involvering som entreprenør i en byggeopgave, siger han.
Stadig åbne for investeringer fra Kina
I et paragraf 37-svar til Aqqaluaq B. Egede oplyser naalakkersuisoq for boliger og infrastruktur, Simon Simonsen (S), at ’Kalaallit Airports A/S har gjort Naalakkersuisut bekendt med, at det primært er det amerikanske og europæiske lånemarked, der afsøges’ for investeringer i lufthavnsbyggerierne.
Men långivere fra Asien, blandt andet fra Kina, er bestemt ikke udelukkede, oplyser Johannus Egholm Hansen til KNR.
Kalaallit Airports har kontakt til flere kinesiske banker, som blandt andet blev besøgt under Selvstyrets charmeoffensiv i Kina sidste år.
LÆS OGSÅ Uvist om landskasseoverskud vil gå til lufthavne
- Skulle vi gå hen og låne penge i Kina, hvis det var dér, vi fik det bedste tilbud – og det vil være de mest attraktive lånevilkår, der styrer vores beslutninger – så ville vi forhandle finansieringen som en pakke for sig uafhængig af selve entreprisekontrakten, siger Johannus Egholm Hansen.
Og det skræmmer heller ikke, at statsminister Lars Løkke Rasmussen og Forsvarets Efterretningstjeneste har meldt ud, at valget af særlige udenlandske investorer kan få ’udenrigs- og sikkerhedsmæssige implikationer’.
- Det følger af Selvstyreloven, at hvis den danske stat skal blande sig i grønlandske beslutninger på områder, som er overtaget af Grønland, eksempelvis lufthavnsområdet, så skal de have et lovmæssigt grundlag for at gøre det. Og det kan jeg ikke se, at de har for såvidt angår spørgsmålene om valg af entreprenør eller långiver, siger Johannus Egholm Hansen.
LÆS OGSÅ Grønland skal passe på Kina